Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kurczak na zielono


Pieczony kurczak z zielonym, pietruszkowym nadzieniem. Wygląda wspaniale i świetnie smakuje. To idealny pomysł na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Kurczak - 1,5-2kg
  • Jajka ugotowane na twardo - 4szt
  • Jajka surowe - 2szt
  • Pietruszka natka - pęczek
  • Bułka tarta - 6 łyżek
  • Cukier - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
  • Do posypania kurczaka z zewnątrz:
  • przyprawa do kurczaka
  • Olej do naczynia żaroodpornego

Przygotowanie kurczaka jest dość trudne. Trzeba wyciągnąć z niego wszystkie kości bez uszkodzenia skóry. Potrzebny będzie bardzo ostry, nieduży nóż. Najpierw oddzielamy mięso od korpusu.

 

Odcinamy 2 części skrzydełka - przedramię i lotkę. Ramię zostaje, ale również zdejmujemy tu mięso z kości. Całe mięso oddzielamy tak, aby pozostało w jednym kawałku.

 

Tak powinien wyglądać kurczak po wycięciu kości. korpus i skrzydełka możemy zostawić na zupę. Mięso rozkładamy równomiernie, aby na całości miała podobną grubość. Jeśli powstały jakieś dziury, będziemy je musieli zszyć lub spiąć wykałaczkami.


Teraz farsz. Ugotowane jajka, razem z pietruszką mielimy. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, cukier i przyprawy. Wykładamy farsz na mięso i zawijamy.


Kurczaka związujemy nitką i spinamy wykałaczkami, aby nic z niego nie wypadało. Całość posypujemy przyprawą do kurczaka. Wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy bez przykrycia w 200 stopniach, góra-dół, przez 80-90 minut (większego kurczaka pieczemy dłużej). Jeśli kurczak będzie za mocno się przypiekał z góry zmieniamy na grzanie tylko z dołu.


 Po upieczeniu wyciągamy wykałaczki i nitkę. Kurczaka kroimy w plastry.



Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty