Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Spaghetti alla Puttanesca czyli spaghetti w stylu kurtyzany


Spaghetti alla Puttanesca to włoskie danie o ciekawej historii. Zostało wymyślone przez kurtyzany z Neapolu. Zmęczone po pracy nie miały czasu i ochoty na długie stanie przy garach. Danie miało być więc szybkie, proste, pożywne i tak aromatyczne, aby zapachem przyciągało potencjalnych klientów. Faktycznie, można zrobić je w 20 minut, pachnie rewelacyjnie i smakuje wyśmienicie! 

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron spaghetti (u mnie razowe) - 120g
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Anchois - 4 fileciki
  • Oliwki czarne - 1/2 szklanki
  • Kapary - 1 łyżka
  • Płatki chilli - 1/2 łyżki
  • Pomidory krojone (z puszki) - 300g
  • Bazylia
  • Pieprz i sól do smaku

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Na oliwie smażymy pokrojone cienko ząbki czosnku. Po minucie dodajemy pokrojone fileciki anchois. Po kolejnej minucie dodajemy pokrojone oliwki, kapary i płatki chilli. Smażymy często mieszając. Po kolejnej minucie dodajemy pomidory i bazylię. Doprawiamy pieprzem i solą (anchois są słone, więc soli dajemy tylko odrobinę). Kiedy pomidory zaczną się gotować dodajemy ugotowany makaron. Spaghetti alla Puttanesca gotowe.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty