Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Spaghetti alla Puttanesca czyli spaghetti w stylu kurtyzany


Spaghetti alla Puttanesca to włoskie danie o ciekawej historii. Zostało wymyślone przez kurtyzany z Neapolu. Zmęczone po pracy nie miały czasu i ochoty na długie stanie przy garach. Danie miało być więc szybkie, proste, pożywne i tak aromatyczne, aby zapachem przyciągało potencjalnych klientów. Faktycznie, można zrobić je w 20 minut, pachnie rewelacyjnie i smakuje wyśmienicie! 

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron spaghetti (u mnie razowe) - 120g
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Anchois - 4 fileciki
  • Oliwki czarne - 1/2 szklanki
  • Kapary - 1 łyżka
  • Płatki chilli - 1/2 łyżki
  • Pomidory krojone (z puszki) - 300g
  • Bazylia
  • Pieprz i sól do smaku

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Na oliwie smażymy pokrojone cienko ząbki czosnku. Po minucie dodajemy pokrojone fileciki anchois. Po kolejnej minucie dodajemy pokrojone oliwki, kapary i płatki chilli. Smażymy często mieszając. Po kolejnej minucie dodajemy pomidory i bazylię. Doprawiamy pieprzem i solą (anchois są słone, więc soli dajemy tylko odrobinę). Kiedy pomidory zaczną się gotować dodajemy ugotowany makaron. Spaghetti alla Puttanesca gotowe.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty