Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Spaghetti z soczewicą à la bolognese

 

Bardzo luźna inspiracja włoskim klasykiem. Wersja wegetariańska - mięso zamieniłam na zdrową i wartościową soczewicę.
 

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron spaghetti - 200g
  • Soczewica czerwona - 120g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Marchewka - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Pomidory w puszce 300g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka płaska
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie

Marchewki trzemy na tarce, na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Warzywa smażymy na oleju, aż cebula lekko się zeszkli. Zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy przyprawy. Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy przepłukaną soczewicę. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka (około 15 minut). Na końcu dodajemy koncentrat i ewentualnie doprawiamy. 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy od razu po ugotowaniu, polany gorącym sosem.

 

 

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki! Robiłam już kilka wersji tego dania i ta smakuje mi najbardziej.

      Usuń
  2. Wiem, że w przypadku marchewki tarka jest po prostu najłatwiejsza ale zdecydowanie polecam troszkę się "przyłożyć do noża" i posiekać ją w drobną (tak 2x2mm) kostkę. Albo użyć mezzaluny. To jest jednak zupełnie inna tekstura na końcu ;)
    I, jeśli ma być podobne do bolognese, to może by się tam jeszcze łodyga selera naciowego przydała? Albo dwie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że seler by się przydał i całkiem dobrze by pasował do soczewicy, ale niestety nie miałam. Jeśli chodzi o marchewkę, w tym daniu zdecydowanie wolę tartą - taka bardziej pasuje mi do soczewicy. Tak jak napisałam w opisie, jest to bardzo luźna inspiracja.

      Usuń
  3. Pycha, na pewno by mi smakowała taka wersja spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty