Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Tort lodowo bezowy
Ten przepis to letni hit! Tort z
domowych kawowych lodów, bezy i kwaśnego dżemu jeżynowego. Wygląda i
smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
- Śmietanka 30% lub 36% - 400ml
- Mleko skondensowane niesłodzone - 200ml
- Cukier puder - 2 łyżki
- Kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki
- Blaty bezowe - 2 szt (mogą być połamane)
- Biszkopty okrągłe - 100g
- Dżem jeżynowy - 1 słoik (ok 300g)
- Świeże owoce sezonowe do dekoracji - u mnie truskawki
Lody:
Mleko mieszamy z kawą i lekko podgrzewamy. Kawa musi się zupełnie rozpuścić. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy ostudzone mleko z kawą. Dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do pojemnika (może być po kupnych lodach) i wkładamy do
zamrażarki. Co 30 minut wyciągamy i mieszamy, aby mroziły się
równomiernie. Lody powinny być lekko gęste kiedy będziemy z nich robić
tort. U mnie po 6 mieszaniach było dobre do dalszej obróbki.
Tort robimy w tortownicy lub pojemniku, który można przechowywać w
zamrażarce. Forma silikonowa też powinna się sprawdzić. Ja użyłam
tortownicy 24cm.
Tortownicę lub pojemnik wykładamy grubą folią spożywczą. Na dnie
układamy biszkopty, a na nie wylewamy połowę masy lodowej. Teraz
układamy blaty bezowe. Ja wykorzystałam połamane blaty. Można użyć także
mniejszych bezików. Na bezę wykładamy dżem, pozostałą masę lodową i
znów bezę. Całość wkładamy do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na
całą noc).
Tort wyjmujemy na 5 minut przed podaniem. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz