Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Tort lodowo bezowy


Ten przepis to letni hit! Tort z domowych kawowych lodów, bezy i kwaśnego dżemu jeżynowego. Wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Lody:
  • Śmietanka 30% lub 36% - 400ml
  • Mleko skondensowane niesłodzone - 200ml
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki
Pozostałe składniki:
  • Blaty bezowe - 2 szt (mogą być połamane)
  • Biszkopty okrągłe - 100g
  • Dżem jeżynowy - 1 słoik (ok 300g)
  • Świeże owoce sezonowe do dekoracji - u mnie truskawki

Lody:
Mleko mieszamy z kawą i lekko podgrzewamy. Kawa musi się zupełnie rozpuścić. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy ostudzone mleko z kawą. Dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do pojemnika (może być po kupnych lodach) i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut wyciągamy i mieszamy, aby mroziły się równomiernie. Lody powinny być lekko gęste kiedy będziemy z nich robić tort. U mnie po 6 mieszaniach było dobre do dalszej obróbki.

 

Tort robimy w tortownicy lub pojemniku, który można przechowywać w zamrażarce. Forma silikonowa też powinna się sprawdzić. Ja użyłam tortownicy 24cm.
Tortownicę lub pojemnik wykładamy grubą folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty, a na nie wylewamy połowę masy lodowej. Teraz układamy blaty bezowe. Ja wykorzystałam połamane blaty. Można użyć także mniejszych bezików. Na bezę wykładamy dżem, pozostałą masę lodową i znów bezę. Całość wkładamy do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Tort wyjmujemy na 5 minut przed podaniem. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców.



  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty