Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Tort lodowo bezowy


Ten przepis to letni hit! Tort z domowych kawowych lodów, bezy i kwaśnego dżemu jeżynowego. Wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Lody:
  • Śmietanka 30% lub 36% - 400ml
  • Mleko skondensowane niesłodzone - 200ml
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki
Pozostałe składniki:
  • Blaty bezowe - 2 szt (mogą być połamane)
  • Biszkopty okrągłe - 100g
  • Dżem jeżynowy - 1 słoik (ok 300g)
  • Świeże owoce sezonowe do dekoracji - u mnie truskawki

Lody:
Mleko mieszamy z kawą i lekko podgrzewamy. Kawa musi się zupełnie rozpuścić. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy ostudzone mleko z kawą. Dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do pojemnika (może być po kupnych lodach) i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut wyciągamy i mieszamy, aby mroziły się równomiernie. Lody powinny być lekko gęste kiedy będziemy z nich robić tort. U mnie po 6 mieszaniach było dobre do dalszej obróbki.

 

Tort robimy w tortownicy lub pojemniku, który można przechowywać w zamrażarce. Forma silikonowa też powinna się sprawdzić. Ja użyłam tortownicy 24cm.
Tortownicę lub pojemnik wykładamy grubą folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty, a na nie wylewamy połowę masy lodowej. Teraz układamy blaty bezowe. Ja wykorzystałam połamane blaty. Można użyć także mniejszych bezików. Na bezę wykładamy dżem, pozostałą masę lodową i znów bezę. Całość wkładamy do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Tort wyjmujemy na 5 minut przed podaniem. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców.



  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty