Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Sernik na zimno czekoladowo-miętowy
Serniczek na zimno w letniej wersji - lekki, piankowy, z dodatkiem odświeżającej mięty. Bardzo proste ciasto bez pieczenia.
Składniki na blaszkę 22x16cm:
- Ser w wiaderku - 1kg
- Śmietanka 30% - 200ml
- Cukier - 75g
- Herbatniki czekoladowe - 12szt
- Kakao - 2 łyżki
- Żelatyna - 1 łyżka płaska
- Mięta świeża listki - 50g
- Mleko - 100ml
- Żelatyna - 1 łyżka
- Barwnik spożywczy zielony - zgodnie z instrukcja
- Czekolada gorzka - 50g
- Masło - 1 łyżka
Zaczynamy od mięty. Liście czyścimy. Zalewamy mlekiem,
podgrzewamy. Zanim zacznie się gotować wyłączamy i odstawiamy na około
15 minut. Odcedzamy. Miętowe mleko zostawiamy do ostudzenia.
Ser w wiaderku miksujemy ze śmietanką i cukrem. Dzielimy na pół.
Blaszkę (u mnie 22x16cm) wykładamy folią. Na spodzie układamy herbatniki.
Do połowy sera dodajemy kakao, mieszamy. Łyżkę żelatyny zalewam gorącą
wodą - powinno wystarczyć 50ml. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Do
żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy serowej i mieszamy. Dzięki temu nie
zrobią się grudki. Dodajemy żelatynę do sera z kakao i miksujemy. Masę
wstawiamy na kilka minut do lodówki. Kiedy zacznie tężeć, wylewamy na
herbatniki.
Do drugiej połowy sera dodajemy mleko miętowe i barwnik. Z żelatyną
postępujemy tak samo jak przy masie kakaowej - rozpuszczamy, hartujemy,
miksujemy z masą serową. Kiedy masa zacznie tężeć, wylewamy na masę
kakaową.
Ciasto wkładamy do lodówki.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę podzieloną na kostki
oraz łyżkę masła. Mieszamy, aż ładnie się połączy. Polewą dekorujemy
ciasto, wkładamy z powrotem do lodówki.
Ciasto podajemy schłodzone.
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
super wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń