Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Makaron z cukinią i tymiankiem


Sezonowe, lekkie danie - makaron od Nudli Śląskich z kurczakiem, cukinią i kremowym sosem z tymiankiem. To wspaniały letni obiad do zrobienia w pół godziny.

Składniki:

  • Makaron świderki - 200g
  • Kurczak mięso z udka bez kości - 400g
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukinia - 1szt (u mnie 700g)
  • Cebula - 2szt
  • Serek twarożek do smarowania naturalny - 150g
  • Tymianek świeży - 2 gałązki
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien pozostać sprężysty.

Kurczaka kroimy na kawałeczki. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką. Smażymy na oleju około 6-7 minut. Dodajemy tymianek - całe gałązki lub same listki. Cebulę kroimy w piórka, cukinię w plasterki (jeśli jest nieduża i świeża, można pozostawić w skórce i kroić razem ze środkiem). Warzywa dodajemy do kurczaka i smażymy, aż lekko zmiękną. Dodajemy twarożek i smażymy, aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Makaron polewamy sosem. Przed podaniem, danie warto posypać świeżo mielonym pieprzem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty