Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Makaron z cukinią i tymiankiem


Sezonowe, lekkie danie - makaron od Nudli Śląskich z kurczakiem, cukinią i kremowym sosem z tymiankiem. To wspaniały letni obiad do zrobienia w pół godziny.

Składniki:

  • Makaron świderki - 200g
  • Kurczak mięso z udka bez kości - 400g
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukinia - 1szt (u mnie 700g)
  • Cebula - 2szt
  • Serek twarożek do smarowania naturalny - 150g
  • Tymianek świeży - 2 gałązki
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien pozostać sprężysty.

Kurczaka kroimy na kawałeczki. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką. Smażymy na oleju około 6-7 minut. Dodajemy tymianek - całe gałązki lub same listki. Cebulę kroimy w piórka, cukinię w plasterki (jeśli jest nieduża i świeża, można pozostawić w skórce i kroić razem ze środkiem). Warzywa dodajemy do kurczaka i smażymy, aż lekko zmiękną. Dodajemy twarożek i smażymy, aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Makaron polewamy sosem. Przed podaniem, danie warto posypać świeżo mielonym pieprzem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty