Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Makaron z cukinią i tymiankiem


Sezonowe, lekkie danie - makaron od Nudli Śląskich z kurczakiem, cukinią i kremowym sosem z tymiankiem. To wspaniały letni obiad do zrobienia w pół godziny.

Składniki:

  • Makaron świderki - 200g
  • Kurczak mięso z udka bez kości - 400g
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukinia - 1szt (u mnie 700g)
  • Cebula - 2szt
  • Serek twarożek do smarowania naturalny - 150g
  • Tymianek świeży - 2 gałązki
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien pozostać sprężysty.

Kurczaka kroimy na kawałeczki. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką. Smażymy na oleju około 6-7 minut. Dodajemy tymianek - całe gałązki lub same listki. Cebulę kroimy w piórka, cukinię w plasterki (jeśli jest nieduża i świeża, można pozostawić w skórce i kroić razem ze środkiem). Warzywa dodajemy do kurczaka i smażymy, aż lekko zmiękną. Dodajemy twarożek i smażymy, aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Makaron polewamy sosem. Przed podaniem, danie warto posypać świeżo mielonym pieprzem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty