Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Lody z ricotty z truskawkami


Waniliowe lody z mocnym smakiem serka ricotta. Idealnie komponują się smakowo ze świeżymi truskawkami. Przepis jest banalny i składa się tylko z 4 składników.

Składniki:

  • Ser ricotta - 250g
  • Śmietanka 30% lub 36% - 200ml
  • Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią - 2-3 łyżki (do smaku)
  • Truskawki
  • Opcjonalnie - wiórki czekoladowe lub prażone ziarna kakaowca do posypania

Zimną śmietankę lekko ubijamy. Nie musi być ubita na sztywno, wystarczy, aby dobrze się napowietrzyła.
Ricottę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy śmietankę i dobrze mieszamy.

Masę przelewamy do pojemnika. Ja używam pojemników po kupnych lodach. Wkładamy do zamrażarki. Przez 3 godziny, co 30 minut wyciągamy lody i mieszamy, aby zmroziły się równomiernie. Potem zostawiamy na kolejne kilka godzin do całkowitego zamrożenia.

Lody wyciągamy na 5 minut przed jedzeniem. Są twardsze niż lody z samej śmietanki, ale dobrze się kroją.

Do pucharków nakładamy lody i pokrojone świeże truskawki. Posypujemy ulubionymi dodatkami.

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty