Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Lody z ricotty z truskawkami


Waniliowe lody z mocnym smakiem serka ricotta. Idealnie komponują się smakowo ze świeżymi truskawkami. Przepis jest banalny i składa się tylko z 4 składników.

Składniki:

  • Ser ricotta - 250g
  • Śmietanka 30% lub 36% - 200ml
  • Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią - 2-3 łyżki (do smaku)
  • Truskawki
  • Opcjonalnie - wiórki czekoladowe lub prażone ziarna kakaowca do posypania

Zimną śmietankę lekko ubijamy. Nie musi być ubita na sztywno, wystarczy, aby dobrze się napowietrzyła.
Ricottę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy śmietankę i dobrze mieszamy.

Masę przelewamy do pojemnika. Ja używam pojemników po kupnych lodach. Wkładamy do zamrażarki. Przez 3 godziny, co 30 minut wyciągamy lody i mieszamy, aby zmroziły się równomiernie. Potem zostawiamy na kolejne kilka godzin do całkowitego zamrożenia.

Lody wyciągamy na 5 minut przed jedzeniem. Są twardsze niż lody z samej śmietanki, ale dobrze się kroją.

Do pucharków nakładamy lody i pokrojone świeże truskawki. Posypujemy ulubionymi dodatkami.

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty