Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Lody z ricotty z truskawkami


Waniliowe lody z mocnym smakiem serka ricotta. Idealnie komponują się smakowo ze świeżymi truskawkami. Przepis jest banalny i składa się tylko z 4 składników.

Składniki:

  • Ser ricotta - 250g
  • Śmietanka 30% lub 36% - 200ml
  • Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią - 2-3 łyżki (do smaku)
  • Truskawki
  • Opcjonalnie - wiórki czekoladowe lub prażone ziarna kakaowca do posypania

Zimną śmietankę lekko ubijamy. Nie musi być ubita na sztywno, wystarczy, aby dobrze się napowietrzyła.
Ricottę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy śmietankę i dobrze mieszamy.

Masę przelewamy do pojemnika. Ja używam pojemników po kupnych lodach. Wkładamy do zamrażarki. Przez 3 godziny, co 30 minut wyciągamy lody i mieszamy, aby zmroziły się równomiernie. Potem zostawiamy na kolejne kilka godzin do całkowitego zamrożenia.

Lody wyciągamy na 5 minut przed jedzeniem. Są twardsze niż lody z samej śmietanki, ale dobrze się kroją.

Do pucharków nakładamy lody i pokrojone świeże truskawki. Posypujemy ulubionymi dodatkami.

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty