Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z bobem i tuńczykiem

 

Kolorowa sałatka z bobem, jajkiem i tuńczykiem w sosie musztardowo miodowym.

Składniki na 4 porcje:

  • Jajka - 4szt
  • Bób ugotowany, obrany - 120g
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (150g)
  • Sałata - 1/2 główki
  • Ogórek - 1szt
  • Papryka - 1szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Oliwki zielone - 10szt
  • Musztarda francuska do dekoracji

Sos:

  • Miód - 1 łyżka płaska
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka
  • Pieprz

Jajka gotujemy na twardo.
Liście sałaty rwiemy na kawałki. Ogórka, paprykę, pomidory i oliwki kroimy. Warzywa mieszamy z bobem i rozdrobnionym tuńczykiem.
Łączymy składniki sosu. Sałatkę mieszamy z sosem, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem do smaku. Przed podaniem na sałatce układamy ćwiartki jajek i dekorujemy musztardą francuską.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty