Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z bobem i tuńczykiem

 

Kolorowa sałatka z bobem, jajkiem i tuńczykiem w sosie musztardowo miodowym.

Składniki na 4 porcje:

  • Jajka - 4szt
  • Bób ugotowany, obrany - 120g
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (150g)
  • Sałata - 1/2 główki
  • Ogórek - 1szt
  • Papryka - 1szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Oliwki zielone - 10szt
  • Musztarda francuska do dekoracji

Sos:

  • Miód - 1 łyżka płaska
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka
  • Pieprz

Jajka gotujemy na twardo.
Liście sałaty rwiemy na kawałki. Ogórka, paprykę, pomidory i oliwki kroimy. Warzywa mieszamy z bobem i rozdrobnionym tuńczykiem.
Łączymy składniki sosu. Sałatkę mieszamy z sosem, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem do smaku. Przed podaniem na sałatce układamy ćwiartki jajek i dekorujemy musztardą francuską.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty