Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Surówka z młodej kapusty


Pyszna, dobrze doprawiona surówka z młodej kapusty. Idealna do obiadu i mięs z grilla.

Składniki:

  • Młoda kapusta - 1 nieduża główka
  • Cebula - 1szt
  • Marchewka - 2szt
  • Sól - 2 łyżeczki
  • Kwasek cytrynowy - 1/2 płaskiej łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku

Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy i zasypujemy solą. Odstawiamy na co najmniej 10-15 minut, aż kapusta puści sok. Mocno odciskamy kapustę, odlewamy całą wodę. 

Dodajemy marchewki starte na tarce, olej, cukier i kwasek cytrynowy. Doprawiamy pieprzem do smaku. 

Surówka najlepsza jest po schłodzeniu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty