Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Surówka z młodej kapusty


Pyszna, dobrze doprawiona surówka z młodej kapusty. Idealna do obiadu i mięs z grilla.

Składniki:

  • Młoda kapusta - 1 nieduża główka
  • Cebula - 1szt
  • Marchewka - 2szt
  • Sól - 2 łyżeczki
  • Kwasek cytrynowy - 1/2 płaskiej łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku

Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy i zasypujemy solą. Odstawiamy na co najmniej 10-15 minut, aż kapusta puści sok. Mocno odciskamy kapustę, odlewamy całą wodę. 

Dodajemy marchewki starte na tarce, olej, cukier i kwasek cytrynowy. Doprawiamy pieprzem do smaku. 

Surówka najlepsza jest po schłodzeniu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty