Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa z jarmużem i grzybami mun


Pyszna zupa z kurczakiem, grzybami mun i warzywami. Orientalnego charakteru dodaje jej zielona pasta curry.

Wywar:

  • Udka z kurczaka - 6szt (lub 2 ćwiartki)
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 10szt
  • Korzeń lubczyku mielony - 1 łyżeczka

Dodatki:

  • Jarmuż - 6 dużych liści
  • Grzyby mun - 3szt
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Pasta curry zielona - 1-2 łyżki
  • Makaron soba - 150g
  • Sezam czarny - 2 łyżki do posypania

Z kurczaka, warzyw i przypraw gotujemy wywar. Ja robiłam go w szybkowarze - od momentu złapania ciśnienia gotowałam 30 minut. Kurczak powinien ładnie odchodzić od kości. Wywar odcedzamy. Kurczaka, po lekkim ostudzeniu, obieramy i kroimy na nieduże kawałki.


Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po 15 minutach odcedzamy i kroimy w paski. Jarmuż i paprykę kroimy na kawałki, a cebulę w piórka. 


Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.


Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry, grzyby mun, cebulę i paprykę. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy kurczaka, kukurydzę i jarmuż, gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy. Przed samym podaniem dodajemy makaron i mieszamy. 


Zupę podajemy posypaną sezamem.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty