Polecane
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę. Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Zupa z jarmużem i grzybami mun
Pyszna zupa z kurczakiem, grzybami mun i warzywami. Orientalnego charakteru dodaje jej zielona pasta curry.
Wywar:
- Udka z kurczaka - 6szt (lub 2 ćwiartki)
- Marchew - 1szt
- Pietruszka - 1szt
- Ziele angielskie - 4szt
- Liść laurowy - 4szt
- Pieprz ziarnisty - 10szt
- Korzeń lubczyku mielony - 1 łyżeczka
Dodatki:
- Jarmuż - 6 dużych liści
- Grzyby mun - 3szt
- Papryka czerwona - 1szt
- Cebula - 1szt
- Kukurydza konserwowa - 100g
- Pasta curry zielona - 1-2 łyżki
- Makaron soba - 150g
- Sezam czarny - 2 łyżki do posypania
Z kurczaka, warzyw i przypraw gotujemy wywar. Ja robiłam go w szybkowarze - od momentu złapania ciśnienia gotowałam 30 minut. Kurczak powinien ładnie odchodzić od kości. Wywar odcedzamy. Kurczaka, po lekkim ostudzeniu, obieramy i kroimy na nieduże kawałki.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po 15 minutach odcedzamy i kroimy w
paski. Jarmuż i paprykę kroimy na kawałki, a cebulę w piórka.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry, grzyby mun, cebulę i paprykę.
Gotujemy około 10 minut. Dodajemy kurczaka, kukurydzę i jarmuż,
gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy. Przed samym
podaniem dodajemy makaron i mieszamy.
Zupę podajemy posypaną sezamem.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
fajna zupka
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń