Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zupa z jarmużem i grzybami mun


Pyszna zupa z kurczakiem, grzybami mun i warzywami. Orientalnego charakteru dodaje jej zielona pasta curry.

Wywar:

  • Udka z kurczaka - 6szt (lub 2 ćwiartki)
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 10szt
  • Korzeń lubczyku mielony - 1 łyżeczka

Dodatki:

  • Jarmuż - 6 dużych liści
  • Grzyby mun - 3szt
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Pasta curry zielona - 1-2 łyżki
  • Makaron soba - 150g
  • Sezam czarny - 2 łyżki do posypania

Z kurczaka, warzyw i przypraw gotujemy wywar. Ja robiłam go w szybkowarze - od momentu złapania ciśnienia gotowałam 30 minut. Kurczak powinien ładnie odchodzić od kości. Wywar odcedzamy. Kurczaka, po lekkim ostudzeniu, obieramy i kroimy na nieduże kawałki.


Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po 15 minutach odcedzamy i kroimy w paski. Jarmuż i paprykę kroimy na kawałki, a cebulę w piórka. 


Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.


Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry, grzyby mun, cebulę i paprykę. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy kurczaka, kukurydzę i jarmuż, gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy. Przed samym podaniem dodajemy makaron i mieszamy. 


Zupę podajemy posypaną sezamem.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty