Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Ryż z bakłażanem i fasolką
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Tajemnicą wspaniałego smaku są orientalne przyprawy.
Składniki na 4 porcje:
- Ryż - 160g
- Bakłażan - 1szt
- Jarmuż - 20 liści
- Fasola biała konserwowa - 200g
- Cebula - 2szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Pomidory z puszki - 400g
- Papryka - 1szt
- Papryczka ostra - 1 szt
- Olej - 2 łyżki
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz
- Sok z kiszonej cytryny - 3 łyżki
- Garam masala - 2 płaskie łyżeczki
Bakłażana kroimy w kostkę, zalewamy wodą z dodatkiem 1 płaskiej
łyżeczki soli. Odstawiamy na 15 minut, dzięki temu nie będzie
gorzki. Potem odcedzamy bakłażana i przelewamy świeżą wodą, aby spłukać
sól.
Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Kiedy lekko
się zarumienią, dodajemy surowy ryż. Smażymy razem, cały czas mieszając,
przez kilka minut. Dodajemy bakłażana, pokrojone papryki, pomidory z
puszki, sok z kiszonej cytryny i przyprawy. Dusimy na małym ogniu, aż
ryż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody. W międzyczasie szykujemy
jarmuż - wycinamy twardy środek, resztę kroimy lub rwiemy na kawałki.
Kiedy ryż będzie miękki, dodajemy jarmuż i fasolę. Dusimy razem jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTakie też było ;) dziękuję!
Usuń