Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ryż z bakłażanem i fasolką


Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Tajemnicą wspaniałego smaku są orientalne przyprawy. 

Składniki na 4 porcje:

  • Ryż - 160g
  • Bakłażan - 1szt
  • Jarmuż - 20 liści
  • Fasola biała konserwowa - 200g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pomidory z puszki - 400g
  • Papryka - 1szt
  • Papryczka ostra - 1 szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz
  • Sok z kiszonej cytryny - 3 łyżki
  • Garam masala - 2 płaskie łyżeczki

Bakłażana kroimy w kostkę, zalewamy wodą z dodatkiem 1 płaskiej łyżeczki soli. Odstawiamy na 15 minut, dzięki temu nie będzie gorzki. Potem odcedzamy bakłażana i przelewamy świeżą wodą, aby spłukać sól.

Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Kiedy lekko się zarumienią, dodajemy surowy ryż. Smażymy razem, cały czas mieszając, przez kilka minut. Dodajemy bakłażana, pokrojone papryki, pomidory z puszki, sok z kiszonej cytryny i przyprawy. Dusimy na małym ogniu, aż ryż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody. W międzyczasie szykujemy jarmuż - wycinamy twardy środek, resztę kroimy lub rwiemy na kawałki.
Kiedy ryż będzie miękki, dodajemy jarmuż i fasolę. Dusimy razem jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

 

 

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty