Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zapiekanka makaronowa z klopsami


Makaron zapiekany z warzywami, klopsikami i sosem koperkowym. Danie właściwie robi się samo, bo do pieczenia wkładamy surowy makaron i surowe mięso. 

A po dobry makaron zapraszam do Nudli Śląskich.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron świderki - 200g
  • Cukinia - 1 nieduża
  • Papryka - 2szt (u mnie zielona i czerwona)
Klopsiki:
  • Mięso mielone - 400g
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Pieprz, sól, pieprz ziołowy
Sos:
  • Mleko - 600ml
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Koperek - 3 łyżki
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • Ser twardy - 40g

Cukinię kroimy w kostkę, papryki w plasterki lub małe kawałki. Mieszamy z surowym makaronem.


Mięso mieszamy z jajkiem, bułką i przyprawami. Formujemy klopsiki.

Z mleka odlewamy pół szklanki. Dodajemy mąkę, gałkę, pieprz, sól, papryki. Pozostałe mleko gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia. Dodajemy mleko z mąką, dokładnie mieszamy. Dodajemy koperek i starty lub drobno pokrojony ser.

Do naczynie żaroodpornego wkładamy makaron z warzywami, zalewamy sosem. Robimy delikatne wgłębienia i wkładamy w nie klopsiki.


Pieczemy pod przykryciem w 160 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut, potem bez przykrycia i bez termoobiegu dopiekamy przez 10 minut. Podajemy od razu po upieczeniu.



 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty