Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zapiekanka makaronowa z klopsami


Makaron zapiekany z warzywami, klopsikami i sosem koperkowym. Danie właściwie robi się samo, bo do pieczenia wkładamy surowy makaron i surowe mięso. 

A po dobry makaron zapraszam do Nudli Śląskich.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron świderki - 200g
  • Cukinia - 1 nieduża
  • Papryka - 2szt (u mnie zielona i czerwona)
Klopsiki:
  • Mięso mielone - 400g
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Pieprz, sól, pieprz ziołowy
Sos:
  • Mleko - 600ml
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Koperek - 3 łyżki
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • Ser twardy - 40g

Cukinię kroimy w kostkę, papryki w plasterki lub małe kawałki. Mieszamy z surowym makaronem.


Mięso mieszamy z jajkiem, bułką i przyprawami. Formujemy klopsiki.

Z mleka odlewamy pół szklanki. Dodajemy mąkę, gałkę, pieprz, sól, papryki. Pozostałe mleko gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia. Dodajemy mleko z mąką, dokładnie mieszamy. Dodajemy koperek i starty lub drobno pokrojony ser.

Do naczynie żaroodpornego wkładamy makaron z warzywami, zalewamy sosem. Robimy delikatne wgłębienia i wkładamy w nie klopsiki.


Pieczemy pod przykryciem w 160 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut, potem bez przykrycia i bez termoobiegu dopiekamy przez 10 minut. Podajemy od razu po upieczeniu.



 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty