Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Semifreddo z porzeczkami


Włoski deser idealny na lato! Jest delikatny i lekki jak chmurka. Dodałam do niego polski akcent w postaci kwaskowych porzeczek i sprawdziły się idealnie. Zgodnie z nazwą, Semifreddo powinno być podane połowicznie zmrożone, więc dobrze wyciągnąć je z zamrażarki co najmniej 10 minut przed podaniem.

Składniki (na około 6 porcji):

Masa owocowa:
  • Porzeczki czerwone i czarne - 300g
  • Cukier - 1-2 łyżki
Masa lodowa:
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 50g
  • Śmietanka 30% lub 36% - 250ml
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Biszkopty - ok 10szt

Zaczniemy od owoców. Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem i gotujemy, często mieszając. Powinny rozpaść się i puścić sok. Gotujemy, aż sok zupełnie się nie wygotuje, masa musi być gęsta. Ja dodałam 1 łyżkę cukru, jeśli wolicie słodsze desery, możecie dać 2 łyżki. Owoce zostawiamy do ostudzenia.

Masa lodowa:
Jajka sparzamy lub myjemy płynem dezynfekującym, aby pozbyć się ewentualnych bakterii salmonelli.
Jajka i 50g cukru obijamy mikserem w kąpieli wodnej. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę tak, aby nie dotykała wody i ustawiamy na mały ogień. Miksujemy, aż masa będzie gęsta. Uwaga, aby jajka nie zaczęły się gotować. Zdejmujemy z ognia i ostawiamy do ostudzenia.

Zimną śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru, na sztywną pianę. Łączymy z ostudzoną masą jajeczną. Dokładanie mieszamy.

Masę będziemy zamrażać w foremce keksowej. Używałam foremki aluminiowej, można też użyć silikonowej lub blachy wyłożonej grubą folią spożywczą.
Do formy wykładamy połowę masy lodowej, masę owocową i na to pozostałą masę lodową. Mieszamy delikatnie widelcem. Na sam wierzch wykładamy biszkopty (płaską stroną do góry) i lekko dociskamy.

Deser wkładamy do zamrażarki na około 6 godzin. Wyjmujemy na co najmniej 10 minut przed podaniem.





Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty