Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Semifreddo z porzeczkami
Włoski deser idealny na lato! Jest delikatny i lekki jak chmurka. Dodałam do niego polski akcent w postaci kwaskowych porzeczek i sprawdziły się idealnie. Zgodnie z nazwą, Semifreddo powinno być podane połowicznie zmrożone, więc dobrze wyciągnąć je z zamrażarki co najmniej 10 minut przed podaniem.
Składniki (na około 6 porcji):
- Porzeczki czerwone i czarne - 300g
- Cukier - 1-2 łyżki
- Jajka - 2szt
- Cukier - 50g
- Śmietanka 30% lub 36% - 250ml
- Cukier puder - 1 łyżka
- Biszkopty - ok 10szt
Zaczniemy od owoców. Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem i
gotujemy, często mieszając. Powinny rozpaść się i puścić sok. Gotujemy,
aż sok zupełnie się nie wygotuje, masa musi być gęsta. Ja dodałam 1
łyżkę cukru, jeśli wolicie słodsze desery, możecie dać 2 łyżki. Owoce
zostawiamy do ostudzenia.
Masa lodowa:
Jajka sparzamy lub myjemy płynem dezynfekującym, aby pozbyć się ewentualnych bakterii salmonelli.
Jajka i 50g cukru obijamy mikserem w kąpieli wodnej. Na garnku z
gotującą się wodą ustawiamy miskę tak, aby nie dotykała wody i ustawiamy
na mały ogień. Miksujemy, aż masa będzie gęsta. Uwaga, aby jajka nie
zaczęły się gotować. Zdejmujemy z ognia i ostawiamy do ostudzenia.
Zimną śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru, na sztywną pianę. Łączymy z ostudzoną masą jajeczną. Dokładanie mieszamy.
Masę będziemy zamrażać w foremce keksowej. Używałam foremki aluminiowej,
można też użyć silikonowej lub blachy wyłożonej grubą folią spożywczą.
Do formy wykładamy połowę masy lodowej, masę owocową i na to pozostałą
masę lodową. Mieszamy delikatnie widelcem. Na sam wierzch wykładamy
biszkopty (płaską stroną do góry) i lekko dociskamy.
Deser wkładamy do zamrażarki na około 6 godzin. Wyjmujemy na co najmniej 10 minut przed podaniem.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Wspaniały deser
OdpowiedzUsuń