Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Semifreddo z porzeczkami


Włoski deser idealny na lato! Jest delikatny i lekki jak chmurka. Dodałam do niego polski akcent w postaci kwaskowych porzeczek i sprawdziły się idealnie. Zgodnie z nazwą, Semifreddo powinno być podane połowicznie zmrożone, więc dobrze wyciągnąć je z zamrażarki co najmniej 10 minut przed podaniem.

Składniki (na około 6 porcji):

Masa owocowa:
  • Porzeczki czerwone i czarne - 300g
  • Cukier - 1-2 łyżki
Masa lodowa:
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 50g
  • Śmietanka 30% lub 36% - 250ml
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Biszkopty - ok 10szt

Zaczniemy od owoców. Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem i gotujemy, często mieszając. Powinny rozpaść się i puścić sok. Gotujemy, aż sok zupełnie się nie wygotuje, masa musi być gęsta. Ja dodałam 1 łyżkę cukru, jeśli wolicie słodsze desery, możecie dać 2 łyżki. Owoce zostawiamy do ostudzenia.

Masa lodowa:
Jajka sparzamy lub myjemy płynem dezynfekującym, aby pozbyć się ewentualnych bakterii salmonelli.
Jajka i 50g cukru obijamy mikserem w kąpieli wodnej. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę tak, aby nie dotykała wody i ustawiamy na mały ogień. Miksujemy, aż masa będzie gęsta. Uwaga, aby jajka nie zaczęły się gotować. Zdejmujemy z ognia i ostawiamy do ostudzenia.

Zimną śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru, na sztywną pianę. Łączymy z ostudzoną masą jajeczną. Dokładanie mieszamy.

Masę będziemy zamrażać w foremce keksowej. Używałam foremki aluminiowej, można też użyć silikonowej lub blachy wyłożonej grubą folią spożywczą.
Do formy wykładamy połowę masy lodowej, masę owocową i na to pozostałą masę lodową. Mieszamy delikatnie widelcem. Na sam wierzch wykładamy biszkopty (płaską stroną do góry) i lekko dociskamy.

Deser wkładamy do zamrażarki na około 6 godzin. Wyjmujemy na co najmniej 10 minut przed podaniem.





Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty