Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 2 porcje: Szparagi zielone - 1/2 pęczka Kuskus perłowy - 100g Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g Pestki dyni - 2 łyżki Sos: Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Papryka wędzona mielona - szczypta Bazylia suszona - 1 łyżeczka Pieprz mielony - do smaku Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą. Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy. Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy.  Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskuse

Semifreddo z porzeczkami


Włoski deser idealny na lato! Jest delikatny i lekki jak chmurka. Dodałam do niego polski akcent w postaci kwaskowych porzeczek i sprawdziły się idealnie. Zgodnie z nazwą, Semifreddo powinno być podane połowicznie zmrożone, więc dobrze wyciągnąć je z zamrażarki co najmniej 10 minut przed podaniem.

Składniki (na około 6 porcji):

Masa owocowa:
  • Porzeczki czerwone i czarne - 300g
  • Cukier - 1-2 łyżki
Masa lodowa:
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 50g
  • Śmietanka 30% lub 36% - 250ml
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Biszkopty - ok 10szt

Zaczniemy od owoców. Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem i gotujemy, często mieszając. Powinny rozpaść się i puścić sok. Gotujemy, aż sok zupełnie się nie wygotuje, masa musi być gęsta. Ja dodałam 1 łyżkę cukru, jeśli wolicie słodsze desery, możecie dać 2 łyżki. Owoce zostawiamy do ostudzenia.

Masa lodowa:
Jajka sparzamy lub myjemy płynem dezynfekującym, aby pozbyć się ewentualnych bakterii salmonelli.
Jajka i 50g cukru obijamy mikserem w kąpieli wodnej. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę tak, aby nie dotykała wody i ustawiamy na mały ogień. Miksujemy, aż masa będzie gęsta. Uwaga, aby jajka nie zaczęły się gotować. Zdejmujemy z ognia i ostawiamy do ostudzenia.

Zimną śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru, na sztywną pianę. Łączymy z ostudzoną masą jajeczną. Dokładanie mieszamy.

Masę będziemy zamrażać w foremce keksowej. Używałam foremki aluminiowej, można też użyć silikonowej lub blachy wyłożonej grubą folią spożywczą.
Do formy wykładamy połowę masy lodowej, masę owocową i na to pozostałą masę lodową. Mieszamy delikatnie widelcem. Na sam wierzch wykładamy biszkopty (płaską stroną do góry) i lekko dociskamy.

Deser wkładamy do zamrażarki na około 6 godzin. Wyjmujemy na co najmniej 10 minut przed podaniem.





Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty