Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Batoniki musli z masłem orzechowym


 Domowe batoniki musli są smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze od kupnych zamienników. Do "sklejenia " składników wykorzystałam mieszankę miodu z masłem orzechowym - nadaje odpowiednią konsystencję, świetny smak i niebiański wręcz zapach. Takie przekąski świetnie sprawdzą się na letnich wycieczkach pieszych czy rowerowych.

Składniki:

  • Płatki owsiane - 1 szklanka
  • Ziarna słonecznika - 3 łyżki
  • Chia - 3 łyżki
  • Siemię lniane - 3 łyżki
  • Bakalie - 1/2 szklanki, u mnie:
  • suszone śliwki, morele, żurawina, daktyle
  • Miód - 2 łyżki
  • Masło orzechowe (u mnie z kawałkami orzechów) - 3 łyżki

Płatki owsiane wsypujemy na suchą patelnię i na niedużym ogniu prażymy, często mieszając. Powinny leciutko zbrązowieć i nabrać orzechowego aromatu. Odstawiamy do ostudzenia.
Bakalie kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z płatkami i ziarnami.

Miód i masło orzechowe mieszamy. Najlepiej, jeśli miód jest lejący. Jeśli nie, możemy podgrzać go odrobinę w kąpieli wodnej - do maksymalnie 40 stopni.

Miód z masłem orzechowym wlewamy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy.

Foremkę lub pojemnik plastikowy wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę, mokrymi rękami dociskamy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Masa stwardnieje.
Wyciągamy z formy i kroimy na paski.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty