Polecane
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę. Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Wegański deser kokosowo-malinowy
Prosty deser z kaszy jaglanej, kokosu i malin. Mnóstwo dobrych składników w słodkiej przekąsce!
Składniki na 6 porcji:
Kasza z kokosem:
- Kasza jaglana - 1 szklanka
- Mleko roślinne (dowolne) - 3 szklanki
- Woda - 1 szklanka
- Cukier - 5 łyżek (lub inne słodzidło)
- Kokos wiórki - 200g
- Likier amaretto (opcjonalnie) - 3 łyżki
Maliny:
- Maliny (mogą być mrożone) - 400g
- Cukier - 1 łyżka
Kaszę jaglaną przepłukujemy kilkukrotnie, aż odlewana
woda będzie czysta. Wcześniej można także kaszę zalać wodą na pół
godziny, ale nie jest to niezbędne.
Kaszę zalewamy mlekiem roślinnym i wodą. Dodajemy cukier lub słodzik.
Gotujemy na małym ogniu, od momentu wrzenia przez około 20 minut. Kasza
powinna być miękka. Miksujemy ją blenderem. Dodajemy kokos i ewentualnie
amaretto, gotujemy jeszcze kilka minut, pilnując aby się nie
przypaliło.
Odstawiamy do ostudzenia.
Maliny z cukrem gotujemy na małym, aż się rozpadną i stworzą sos.
Do pucharków nakładamy na przemian masę z kaszy i sos malinowy. Całość możemy udekorować listkami mięty lub świeżymi owocami.
Deser podajemy schłodzony.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz