Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Wegański deser kokosowo-malinowy


Prosty deser z kaszy jaglanej, kokosu i malin. Mnóstwo dobrych składników w słodkiej przekąsce!

Składniki na 6 porcji:

Kasza z kokosem:
  • Kasza jaglana - 1 szklanka
  • Mleko roślinne (dowolne) - 3 szklanki
  • Woda - 1 szklanka
  • Cukier - 5 łyżek (lub inne słodzidło)
  • Kokos wiórki - 200g
  • Likier amaretto (opcjonalnie) - 3 łyżki
Maliny:
  • Maliny (mogą być mrożone) - 400g
  • Cukier - 1 łyżka

Kaszę jaglaną przepłukujemy kilkukrotnie, aż odlewana woda będzie czysta. Wcześniej można także kaszę zalać wodą na pół godziny, ale nie jest to niezbędne.
Kaszę zalewamy mlekiem roślinnym i wodą. Dodajemy cukier lub słodzik. Gotujemy na małym ogniu, od momentu wrzenia przez około 20 minut. Kasza powinna być miękka. Miksujemy ją blenderem. Dodajemy kokos i ewentualnie amaretto, gotujemy jeszcze kilka minut, pilnując aby się nie przypaliło.
Odstawiamy do ostudzenia.

Maliny z cukrem gotujemy na małym, aż się rozpadną i stworzą sos.

Do pucharków nakładamy na przemian masę z kaszy i sos malinowy. Całość możemy udekorować listkami mięty lub świeżymi owocami.
Deser podajemy schłodzony.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty