Polecane
Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Wegański deser kokosowo-malinowy
Prosty deser z kaszy jaglanej, kokosu i malin. Mnóstwo dobrych składników w słodkiej przekąsce!
Składniki na 6 porcji:
Kasza z kokosem:
- Kasza jaglana - 1 szklanka
- Mleko roślinne (dowolne) - 3 szklanki
- Woda - 1 szklanka
- Cukier - 5 łyżek (lub inne słodzidło)
- Kokos wiórki - 200g
- Likier amaretto (opcjonalnie) - 3 łyżki
Maliny:
- Maliny (mogą być mrożone) - 400g
- Cukier - 1 łyżka
Kaszę jaglaną przepłukujemy kilkukrotnie, aż odlewana
woda będzie czysta. Wcześniej można także kaszę zalać wodą na pół
godziny, ale nie jest to niezbędne.
Kaszę zalewamy mlekiem roślinnym i wodą. Dodajemy cukier lub słodzik.
Gotujemy na małym ogniu, od momentu wrzenia przez około 20 minut. Kasza
powinna być miękka. Miksujemy ją blenderem. Dodajemy kokos i ewentualnie
amaretto, gotujemy jeszcze kilka minut, pilnując aby się nie
przypaliło.
Odstawiamy do ostudzenia.
Maliny z cukrem gotujemy na małym, aż się rozpadną i stworzą sos.
Do pucharków nakładamy na przemian masę z kaszy i sos malinowy. Całość możemy udekorować listkami mięty lub świeżymi owocami.
Deser podajemy schłodzony.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje

Komentarze
Prześlij komentarz