Polecane
Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę. Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Wegański deser kokosowo-malinowy
Prosty deser z kaszy jaglanej, kokosu i malin. Mnóstwo dobrych składników w słodkiej przekąsce!
Składniki na 6 porcji:
Kasza z kokosem:
- Kasza jaglana - 1 szklanka
- Mleko roślinne (dowolne) - 3 szklanki
- Woda - 1 szklanka
- Cukier - 5 łyżek (lub inne słodzidło)
- Kokos wiórki - 200g
- Likier amaretto (opcjonalnie) - 3 łyżki
Maliny:
- Maliny (mogą być mrożone) - 400g
- Cukier - 1 łyżka
Kaszę jaglaną przepłukujemy kilkukrotnie, aż odlewana
woda będzie czysta. Wcześniej można także kaszę zalać wodą na pół
godziny, ale nie jest to niezbędne.
Kaszę zalewamy mlekiem roślinnym i wodą. Dodajemy cukier lub słodzik.
Gotujemy na małym ogniu, od momentu wrzenia przez około 20 minut. Kasza
powinna być miękka. Miksujemy ją blenderem. Dodajemy kokos i ewentualnie
amaretto, gotujemy jeszcze kilka minut, pilnując aby się nie
przypaliło.
Odstawiamy do ostudzenia.
Maliny z cukrem gotujemy na małym, aż się rozpadną i stworzą sos.
Do pucharków nakładamy na przemian masę z kaszy i sos malinowy. Całość możemy udekorować listkami mięty lub świeżymi owocami.
Deser podajemy schłodzony.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje

Komentarze
Prześlij komentarz