Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Wegański deser kokosowo-malinowy


Prosty deser z kaszy jaglanej, kokosu i malin. Mnóstwo dobrych składników w słodkiej przekąsce!

Składniki na 6 porcji:

Kasza z kokosem:
  • Kasza jaglana - 1 szklanka
  • Mleko roślinne (dowolne) - 3 szklanki
  • Woda - 1 szklanka
  • Cukier - 5 łyżek (lub inne słodzidło)
  • Kokos wiórki - 200g
  • Likier amaretto (opcjonalnie) - 3 łyżki
Maliny:
  • Maliny (mogą być mrożone) - 400g
  • Cukier - 1 łyżka

Kaszę jaglaną przepłukujemy kilkukrotnie, aż odlewana woda będzie czysta. Wcześniej można także kaszę zalać wodą na pół godziny, ale nie jest to niezbędne.
Kaszę zalewamy mlekiem roślinnym i wodą. Dodajemy cukier lub słodzik. Gotujemy na małym ogniu, od momentu wrzenia przez około 20 minut. Kasza powinna być miękka. Miksujemy ją blenderem. Dodajemy kokos i ewentualnie amaretto, gotujemy jeszcze kilka minut, pilnując aby się nie przypaliło.
Odstawiamy do ostudzenia.

Maliny z cukrem gotujemy na małym, aż się rozpadną i stworzą sos.

Do pucharków nakładamy na przemian masę z kaszy i sos malinowy. Całość możemy udekorować listkami mięty lub świeżymi owocami.
Deser podajemy schłodzony.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty