Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa krem z warzyw korzeniowych


Zdrowa i pyszna gęsta zupa z pietruszką, serem i marchwią. Jest lekka i małokaloryczna. Warzywa korzeniowe są dostępne cały rok i warto korzystać z nich inaczej niż tylko jako dodatek do rosołu.

Składniki:

  • Seler - 1 nieduży
  • Pietruszka - 10szt
  • Marchew - 3szt
  • Ziemniaki - 2szt
  • Bulion
  • Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, chilli

Warzywa dokładnie myjemy. Selera i ziemniaki obieramy. Marchew i pietruszkę możemy obrać, ale nie jest to konieczne. Ja używam warzyw ze skórką. Kroimy na kawałki.


Warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem (lub wodą) około 3 cm nad poziom warzyw. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Rozdrabniamy blenderem na gładko. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, papryką i chilli. W razie potrzeby dodajemy wody, aby zupa nie była za gęsta. 


Zupę podajemy samą lub z dodatkami - grzankami, kulkami ptysiowymi, prażonymi ziarnami.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty