Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 2 porcje: Szparagi zielone - 1/2 pęczka Kuskus perłowy - 100g Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g Pestki dyni - 2 łyżki Sos: Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Papryka wędzona mielona - szczypta Bazylia suszona - 1 łyżeczka Pieprz mielony - do smaku Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą. Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy. Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy.  Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskuse

Batoniki musli z masłem orzechowym


 Domowe batoniki musli są smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze od kupnych zamienników. Do "sklejenia " składników wykorzystałam mieszankę miodu z masłem orzechowym - nadaje odpowiednią konsystencję, świetny smak i niebiański wręcz zapach. Takie przekąski świetnie sprawdzą się na letnich wycieczkach pieszych czy rowerowych.

Składniki:

  • Płatki owsiane - 1 szklanka
  • Ziarna słonecznika - 3 łyżki
  • Chia - 3 łyżki
  • Siemię lniane - 3 łyżki
  • Bakalie - 1/2 szklanki, u mnie:
  • suszone śliwki, morele, żurawina, daktyle
  • Miód - 2 łyżki
  • Masło orzechowe (u mnie z kawałkami orzechów) - 3 łyżki

Płatki owsiane wsypujemy na suchą patelnię i na niedużym ogniu prażymy, często mieszając. Powinny leciutko zbrązowieć i nabrać orzechowego aromatu. Odstawiamy do ostudzenia.
Bakalie kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z płatkami i ziarnami.

Miód i masło orzechowe mieszamy. Najlepiej, jeśli miód jest lejący. Jeśli nie, możemy podgrzać go odrobinę w kąpieli wodnej - do maksymalnie 40 stopni.

Miód z masłem orzechowym wlewamy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy.

Foremkę lub pojemnik plastikowy wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę, mokrymi rękami dociskamy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Masa stwardnieje.
Wyciągamy z formy i kroimy na paski.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty