Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Batoniki musli z masłem orzechowym


 Domowe batoniki musli są smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze od kupnych zamienników. Do "sklejenia " składników wykorzystałam mieszankę miodu z masłem orzechowym - nadaje odpowiednią konsystencję, świetny smak i niebiański wręcz zapach. Takie przekąski świetnie sprawdzą się na letnich wycieczkach pieszych czy rowerowych.

Składniki:

  • Płatki owsiane - 1 szklanka
  • Ziarna słonecznika - 3 łyżki
  • Chia - 3 łyżki
  • Siemię lniane - 3 łyżki
  • Bakalie - 1/2 szklanki, u mnie:
  • suszone śliwki, morele, żurawina, daktyle
  • Miód - 2 łyżki
  • Masło orzechowe (u mnie z kawałkami orzechów) - 3 łyżki

Płatki owsiane wsypujemy na suchą patelnię i na niedużym ogniu prażymy, często mieszając. Powinny leciutko zbrązowieć i nabrać orzechowego aromatu. Odstawiamy do ostudzenia.
Bakalie kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z płatkami i ziarnami.

Miód i masło orzechowe mieszamy. Najlepiej, jeśli miód jest lejący. Jeśli nie, możemy podgrzać go odrobinę w kąpieli wodnej - do maksymalnie 40 stopni.

Miód z masłem orzechowym wlewamy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy.

Foremkę lub pojemnik plastikowy wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę, mokrymi rękami dociskamy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Masa stwardnieje.
Wyciągamy z formy i kroimy na paski.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty