Polecane
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 2 porcje: Szparagi zielone - 1/2 pęczka Kuskus perłowy - 100g Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g Pestki dyni - 2 łyżki Sos: Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Papryka wędzona mielona - szczypta Bazylia suszona - 1 łyżeczka Pieprz mielony - do smaku Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą. Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy. Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskuse
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Zupa z jarmużem i grzybami mun
Pyszna zupa z kurczakiem, grzybami mun i warzywami. Orientalnego charakteru dodaje jej zielona pasta curry.
Wywar:
- Udka z kurczaka - 6szt (lub 2 ćwiartki)
- Marchew - 1szt
- Pietruszka - 1szt
- Ziele angielskie - 4szt
- Liść laurowy - 4szt
- Pieprz ziarnisty - 10szt
- Korzeń lubczyku mielony - 1 łyżeczka
Dodatki:
- Jarmuż - 6 dużych liści
- Grzyby mun - 3szt
- Papryka czerwona - 1szt
- Cebula - 1szt
- Kukurydza konserwowa - 100g
- Pasta curry zielona - 1-2 łyżki
- Makaron soba - 150g
- Sezam czarny - 2 łyżki do posypania
Z kurczaka, warzyw i przypraw gotujemy wywar. Ja robiłam go w szybkowarze - od momentu złapania ciśnienia gotowałam 30 minut. Kurczak powinien ładnie odchodzić od kości. Wywar odcedzamy. Kurczaka, po lekkim ostudzeniu, obieramy i kroimy na nieduże kawałki.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po 15 minutach odcedzamy i kroimy w
paski. Jarmuż i paprykę kroimy na kawałki, a cebulę w piórka.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry, grzyby mun, cebulę i paprykę.
Gotujemy około 10 minut. Dodajemy kurczaka, kukurydzę i jarmuż,
gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy. Przed samym
podaniem dodajemy makaron i mieszamy.
Zupę podajemy posypaną sezamem.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
fajna zupka
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń