Polecane
Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Zupa z jarmużem i grzybami mun
Pyszna zupa z kurczakiem, grzybami mun i warzywami. Orientalnego charakteru dodaje jej zielona pasta curry.
Wywar:
- Udka z kurczaka - 6szt (lub 2 ćwiartki)
- Marchew - 1szt
- Pietruszka - 1szt
- Ziele angielskie - 4szt
- Liść laurowy - 4szt
- Pieprz ziarnisty - 10szt
- Korzeń lubczyku mielony - 1 łyżeczka
Dodatki:
- Jarmuż - 6 dużych liści
- Grzyby mun - 3szt
- Papryka czerwona - 1szt
- Cebula - 1szt
- Kukurydza konserwowa - 100g
- Pasta curry zielona - 1-2 łyżki
- Makaron soba - 150g
- Sezam czarny - 2 łyżki do posypania
Z kurczaka, warzyw i przypraw gotujemy wywar. Ja robiłam go w szybkowarze - od momentu złapania ciśnienia gotowałam 30 minut. Kurczak powinien ładnie odchodzić od kości. Wywar odcedzamy. Kurczaka, po lekkim ostudzeniu, obieramy i kroimy na nieduże kawałki.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po 15 minutach odcedzamy i kroimy w
paski. Jarmuż i paprykę kroimy na kawałki, a cebulę w piórka.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry, grzyby mun, cebulę i paprykę.
Gotujemy około 10 minut. Dodajemy kurczaka, kukurydzę i jarmuż,
gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy. Przed samym
podaniem dodajemy makaron i mieszamy.
Zupę podajemy posypaną sezamem.
Komentarze
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
fajna zupka
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń