Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sernik na zimno czekoladowo-miętowy



Serniczek na zimno w letniej wersji - lekki, piankowy, z dodatkiem odświeżającej mięty. Bardzo proste ciasto bez pieczenia.

Składniki na blaszkę 22x16cm:

  • Ser w wiaderku - 1kg
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Cukier - 75g
  • Herbatniki czekoladowe - 12szt
Do warstwy czekoladowej:
  • Kakao - 2 łyżki
  • Żelatyna - 1 łyżka płaska
Do warstwy miętowej:
  • Mięta świeża listki - 50g
  • Mleko - 100ml
  • Żelatyna - 1 łyżka
  • Barwnik spożywczy zielony - zgodnie z instrukcja
Polewa czekoladowa:
  • Czekolada gorzka - 50g
  • Masło - 1 łyżka

Zaczynamy od mięty. Liście czyścimy. Zalewamy mlekiem, podgrzewamy. Zanim zacznie się gotować wyłączamy i odstawiamy na około 15 minut. Odcedzamy. Miętowe mleko zostawiamy do ostudzenia.

Ser w wiaderku miksujemy ze śmietanką i cukrem. Dzielimy na pół.

Blaszkę (u mnie 22x16cm) wykładamy folią. Na spodzie układamy herbatniki.

Do połowy sera dodajemy kakao, mieszamy. Łyżkę żelatyny zalewam gorącą wodą - powinno wystarczyć 50ml. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy serowej i mieszamy. Dzięki temu nie zrobią się grudki. Dodajemy żelatynę do sera z kakao i miksujemy. Masę wstawiamy na kilka minut do lodówki. Kiedy zacznie tężeć, wylewamy na herbatniki.

Do drugiej połowy sera dodajemy mleko miętowe i barwnik. Z żelatyną postępujemy tak samo jak przy masie kakaowej - rozpuszczamy, hartujemy, miksujemy z masą serową. Kiedy masa zacznie tężeć, wylewamy na masę kakaową.
Ciasto wkładamy do lodówki.

Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę podzieloną na kostki oraz łyżkę masła. Mieszamy, aż ładnie się połączy. Polewą dekorujemy ciasto, wkładamy z powrotem do lodówki.

Ciasto podajemy schłodzone.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty