Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Sernik na zimno czekoladowo-miętowy



Serniczek na zimno w letniej wersji - lekki, piankowy, z dodatkiem odświeżającej mięty. Bardzo proste ciasto bez pieczenia.

Składniki na blaszkę 22x16cm:

  • Ser w wiaderku - 1kg
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Cukier - 75g
  • Herbatniki czekoladowe - 12szt
Do warstwy czekoladowej:
  • Kakao - 2 łyżki
  • Żelatyna - 1 łyżka płaska
Do warstwy miętowej:
  • Mięta świeża listki - 50g
  • Mleko - 100ml
  • Żelatyna - 1 łyżka
  • Barwnik spożywczy zielony - zgodnie z instrukcja
Polewa czekoladowa:
  • Czekolada gorzka - 50g
  • Masło - 1 łyżka

Zaczynamy od mięty. Liście czyścimy. Zalewamy mlekiem, podgrzewamy. Zanim zacznie się gotować wyłączamy i odstawiamy na około 15 minut. Odcedzamy. Miętowe mleko zostawiamy do ostudzenia.

Ser w wiaderku miksujemy ze śmietanką i cukrem. Dzielimy na pół.

Blaszkę (u mnie 22x16cm) wykładamy folią. Na spodzie układamy herbatniki.

Do połowy sera dodajemy kakao, mieszamy. Łyżkę żelatyny zalewam gorącą wodą - powinno wystarczyć 50ml. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy serowej i mieszamy. Dzięki temu nie zrobią się grudki. Dodajemy żelatynę do sera z kakao i miksujemy. Masę wstawiamy na kilka minut do lodówki. Kiedy zacznie tężeć, wylewamy na herbatniki.

Do drugiej połowy sera dodajemy mleko miętowe i barwnik. Z żelatyną postępujemy tak samo jak przy masie kakaowej - rozpuszczamy, hartujemy, miksujemy z masą serową. Kiedy masa zacznie tężeć, wylewamy na masę kakaową.
Ciasto wkładamy do lodówki.

Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę podzieloną na kostki oraz łyżkę masła. Mieszamy, aż ładnie się połączy. Polewą dekorujemy ciasto, wkładamy z powrotem do lodówki.

Ciasto podajemy schłodzone.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty