Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sernik na zimno czekoladowo-miętowy



Serniczek na zimno w letniej wersji - lekki, piankowy, z dodatkiem odświeżającej mięty. Bardzo proste ciasto bez pieczenia.

Składniki na blaszkę 22x16cm:

  • Ser w wiaderku - 1kg
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Cukier - 75g
  • Herbatniki czekoladowe - 12szt
Do warstwy czekoladowej:
  • Kakao - 2 łyżki
  • Żelatyna - 1 łyżka płaska
Do warstwy miętowej:
  • Mięta świeża listki - 50g
  • Mleko - 100ml
  • Żelatyna - 1 łyżka
  • Barwnik spożywczy zielony - zgodnie z instrukcja
Polewa czekoladowa:
  • Czekolada gorzka - 50g
  • Masło - 1 łyżka

Zaczynamy od mięty. Liście czyścimy. Zalewamy mlekiem, podgrzewamy. Zanim zacznie się gotować wyłączamy i odstawiamy na około 15 minut. Odcedzamy. Miętowe mleko zostawiamy do ostudzenia.

Ser w wiaderku miksujemy ze śmietanką i cukrem. Dzielimy na pół.

Blaszkę (u mnie 22x16cm) wykładamy folią. Na spodzie układamy herbatniki.

Do połowy sera dodajemy kakao, mieszamy. Łyżkę żelatyny zalewam gorącą wodą - powinno wystarczyć 50ml. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy serowej i mieszamy. Dzięki temu nie zrobią się grudki. Dodajemy żelatynę do sera z kakao i miksujemy. Masę wstawiamy na kilka minut do lodówki. Kiedy zacznie tężeć, wylewamy na herbatniki.

Do drugiej połowy sera dodajemy mleko miętowe i barwnik. Z żelatyną postępujemy tak samo jak przy masie kakaowej - rozpuszczamy, hartujemy, miksujemy z masą serową. Kiedy masa zacznie tężeć, wylewamy na masę kakaową.
Ciasto wkładamy do lodówki.

Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę podzieloną na kostki oraz łyżkę masła. Mieszamy, aż ładnie się połączy. Polewą dekorujemy ciasto, wkładamy z powrotem do lodówki.

Ciasto podajemy schłodzone.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty