Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Spaghetti z soczewicą à la bolognese

 

Bardzo luźna inspiracja włoskim klasykiem. Wersja wegetariańska - mięso zamieniłam na zdrową i wartościową soczewicę.
 

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron spaghetti - 200g
  • Soczewica czerwona - 120g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Marchewka - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Pomidory w puszce 300g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka płaska
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie

Marchewki trzemy na tarce, na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Warzywa smażymy na oleju, aż cebula lekko się zeszkli. Zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy przyprawy. Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy przepłukaną soczewicę. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka (około 15 minut). Na końcu dodajemy koncentrat i ewentualnie doprawiamy. 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy od razu po ugotowaniu, polany gorącym sosem.

 

 

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki! Robiłam już kilka wersji tego dania i ta smakuje mi najbardziej.

      Usuń
  2. Wiem, że w przypadku marchewki tarka jest po prostu najłatwiejsza ale zdecydowanie polecam troszkę się "przyłożyć do noża" i posiekać ją w drobną (tak 2x2mm) kostkę. Albo użyć mezzaluny. To jest jednak zupełnie inna tekstura na końcu ;)
    I, jeśli ma być podobne do bolognese, to może by się tam jeszcze łodyga selera naciowego przydała? Albo dwie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że seler by się przydał i całkiem dobrze by pasował do soczewicy, ale niestety nie miałam. Jeśli chodzi o marchewkę, w tym daniu zdecydowanie wolę tartą - taka bardziej pasuje mi do soczewicy. Tak jak napisałam w opisie, jest to bardzo luźna inspiracja.

      Usuń
  3. Pycha, na pewno by mi smakowała taka wersja spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty