Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 2 porcje: Szparagi zielone - 1/2 pęczka Kuskus perłowy - 100g Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g Pestki dyni - 2 łyżki Sos: Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Papryka wędzona mielona - szczypta Bazylia suszona - 1 łyżeczka Pieprz mielony - do smaku Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą. Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy. Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy.  Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskuse

Spaghetti z soczewicą à la bolognese

 

Bardzo luźna inspiracja włoskim klasykiem. Wersja wegetariańska - mięso zamieniłam na zdrową i wartościową soczewicę.
 

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron spaghetti - 200g
  • Soczewica czerwona - 120g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Marchewka - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Pomidory w puszce 300g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka płaska
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie

Marchewki trzemy na tarce, na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Warzywa smażymy na oleju, aż cebula lekko się zeszkli. Zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy przyprawy. Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy przepłukaną soczewicę. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka (około 15 minut). Na końcu dodajemy koncentrat i ewentualnie doprawiamy. 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy od razu po ugotowaniu, polany gorącym sosem.

 

 

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki! Robiłam już kilka wersji tego dania i ta smakuje mi najbardziej.

      Usuń
  2. Wiem, że w przypadku marchewki tarka jest po prostu najłatwiejsza ale zdecydowanie polecam troszkę się "przyłożyć do noża" i posiekać ją w drobną (tak 2x2mm) kostkę. Albo użyć mezzaluny. To jest jednak zupełnie inna tekstura na końcu ;)
    I, jeśli ma być podobne do bolognese, to może by się tam jeszcze łodyga selera naciowego przydała? Albo dwie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że seler by się przydał i całkiem dobrze by pasował do soczewicy, ale niestety nie miałam. Jeśli chodzi o marchewkę, w tym daniu zdecydowanie wolę tartą - taka bardziej pasuje mi do soczewicy. Tak jak napisałam w opisie, jest to bardzo luźna inspiracja.

      Usuń
  3. Pycha, na pewno by mi smakowała taka wersja spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty