Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Przekąski z homarem i kawiorem


Bardzo prosty sposób na wykwintne przekąski. Ciasto francuskie z musem z homara i kawiorem zaskoczy i zachwyci gości.

 Składniki na 15 sztuk:

  • Ciasto francuskie gotowe - 1szt
  • Mus z homara - 200g (można zastąpić dobrej jakości pastą rybną)
  • Kawior - 50g
  • Jajka - 4szt
  • Pomidory koktajlowe - 8szt
  • Oliwki - 15szt
  • Kapary - 15szt
  • Sos sriracha (lub inny ostry)

 Ciasto francuskie dzielimy na 15 kwadratów. W każdym wycinamy ramki na 2 rogach jak na zdjęciu.


Rogi przekładamy przez siebie na krzyż. Lekko dociskamy. Powstają ciasteczka z wyższymi rantami.

Układamy na blaszce i pieczemy w 220 stopniach przez ok 10 minut, aż ładnie się zarumienią.

Po upieczeniu i lekkim schłodzeniu dociskamy środki, aby zrobić miejsce na dodatki. 


 W międzyczasie jajka gotujemy na twardo. Po schłodzeniu kroimy na ćwiartki.

Ciasteczka smarujemy musem z homara. Na każdy, układamy ćwiartkę jajka, odrobinę kawioru, oliwkę, kapara połówkę pomidora. Polewamy ostrym sosem.

Podajemy od razu lub po lekkim schłodzeniu.


 

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Pasta jest dużo delikatniejsza niż rybna, ale ma podobny aromat. Moja była bardzo puszysta i lekka. Kupiłam ją przed Bożym Narodzeniem w Lidlu, więc pewnie jeszcze kiedyś się pojawi.

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty