Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Tortilla z falafelem / wrap


Wrapy z chrupiącymi kulkami z ciecierzycy i pikantną surówką z kapusty. To świetny wege zamiennik dla kebaba.

Składniki na 4 porcje:

Falafele:

  • Ciecierzyca surowa - 200g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 1-2 ząbki
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz, chilli
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki:
  • kumin, kolendra, kardamon, cynamon
  • Olej do smażenia

Surówka z kapusty:

  • Kapusta biała - 1/2 niedużej główki
  • Marchew - 1szt
  • Ocet - 1 łyżka
  • Majonez - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/4 łyżeczki

Dodatkowo:

  • Tortilla - 4szt
  • Pomidor - 2 szt
  • Keczup lub sos pomidorowy - 2 łyżki

Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Do falafeli nie używamy cieciorki konserwowej ani gotowanej! 

Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Maszynka do mielenia w tym przypadku sprawdza się dużo lepiej niż blender. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy i sodę. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie formujemy nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3 minuty z każdej strony. Falafele smażymy przed samym podaniem tortilli. Z tej porcji wyszło mi 16 kulek - po 4 na placek.

Kapustę szatkujemy, solimy, odstawiamy na 10 minut. Odciskamy. Dodajemy startą na tarce marchew, ocet, majonez, cukier, srirachę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. 

Pomidory kroimy w plasterki.

Tortille smarujemy keczupem (lub sosem pomidorowym), układamy na nich surówkę z kapusty, pomidory, falafele. Zawijamy placki. Można to zrobić w łatwy sposób, po prostu składając na pół, lub skorzystać z instrukcji składania, która zazwyczaj jest na opakowaniu. Tortille możemy podać od razu, zapiec na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty