Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Tortilla z falafelem / wrap


Wrapy z chrupiącymi kulkami z ciecierzycy i pikantną surówką z kapusty. To świetny wege zamiennik dla kebaba.

Składniki na 4 porcje:

Falafele:

  • Ciecierzyca surowa - 200g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 1-2 ząbki
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz, chilli
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki:
  • kumin, kolendra, kardamon, cynamon
  • Olej do smażenia

Surówka z kapusty:

  • Kapusta biała - 1/2 niedużej główki
  • Marchew - 1szt
  • Ocet - 1 łyżka
  • Majonez - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/4 łyżeczki

Dodatkowo:

  • Tortilla - 4szt
  • Pomidor - 2 szt
  • Keczup lub sos pomidorowy - 2 łyżki

Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Do falafeli nie używamy cieciorki konserwowej ani gotowanej! 

Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Maszynka do mielenia w tym przypadku sprawdza się dużo lepiej niż blender. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy i sodę. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie formujemy nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3 minuty z każdej strony. Falafele smażymy przed samym podaniem tortilli. Z tej porcji wyszło mi 16 kulek - po 4 na placek.

Kapustę szatkujemy, solimy, odstawiamy na 10 minut. Odciskamy. Dodajemy startą na tarce marchew, ocet, majonez, cukier, srirachę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. 

Pomidory kroimy w plasterki.

Tortille smarujemy keczupem (lub sosem pomidorowym), układamy na nich surówkę z kapusty, pomidory, falafele. Zawijamy placki. Można to zrobić w łatwy sposób, po prostu składając na pół, lub skorzystać z instrukcji składania, która zazwyczaj jest na opakowaniu. Tortille możemy podać od razu, zapiec na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty