Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Żytnia tarta z ricottą, brokułem i szynką


Tarta na kruchym, żytnim cieście z pysznymi dodatkami. Sprawdzi się na konkretny obiad lub przekąskę na imprezę.

Składniki:

Spód:

  • Mąka żytnia - 200g
  • Masło zimne - 100g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Jogurt - 1 łyżka

Farsz:

  • Ricotta - 250g
  • Jajko - 2 szt
  • Brokuł - 1szt
  • Cebula - 2 szt
  • Szynka - 200g
  • Olej - 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz, papryka słodka
  • Do posypania - babka płesznik

Spód: 

Zimne masło kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, sól, jogurt i mąkę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.

Farsz: 

Brokuła dzielimy na małe różyczki, cebulę kroimy w piórka, a szynkę w paski lub kostkę. Na oleju smażymy cebulę, szynkę przez 2 minuty. Dodajemy brokuła i pod przykryciem trzymamy na małym ogniu przez około 5 minut. Brokuł powinien być lekko twardy. 

Jajka mieszamy z ricottą i przyprawami. Dokładamy usmażone warzywa i szynkę, mieszamy. 

 

Ciasto na spód wałkujemy podsypując mąką. Wykładamy nim blaszkę do tarty. Ja wałkowałam ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki temu bez problemu przerzuciłam ciasto na blachę. Spód nakłuwamy widelcem. 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10 minut. 

Po tym czasie na cieście układamy farsz i posypujemy babką płesznik i pieczemy w 190 stopniach kolejne 25 minut. Tarta smakuje wyśmienicie na ciepło i zimno.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty