Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Żytnia tarta z ricottą, brokułem i szynką


Tarta na kruchym, żytnim cieście z pysznymi dodatkami. Sprawdzi się na konkretny obiad lub przekąskę na imprezę.

Składniki:

Spód:

  • Mąka żytnia - 200g
  • Masło zimne - 100g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Jogurt - 1 łyżka

Farsz:

  • Ricotta - 250g
  • Jajko - 2 szt
  • Brokuł - 1szt
  • Cebula - 2 szt
  • Szynka - 200g
  • Olej - 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz, papryka słodka
  • Do posypania - babka płesznik

Spód: 

Zimne masło kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, sól, jogurt i mąkę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.

Farsz: 

Brokuła dzielimy na małe różyczki, cebulę kroimy w piórka, a szynkę w paski lub kostkę. Na oleju smażymy cebulę, szynkę przez 2 minuty. Dodajemy brokuła i pod przykryciem trzymamy na małym ogniu przez około 5 minut. Brokuł powinien być lekko twardy. 

Jajka mieszamy z ricottą i przyprawami. Dokładamy usmażone warzywa i szynkę, mieszamy. 

 

Ciasto na spód wałkujemy podsypując mąką. Wykładamy nim blaszkę do tarty. Ja wałkowałam ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki temu bez problemu przerzuciłam ciasto na blachę. Spód nakłuwamy widelcem. 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10 minut. 

Po tym czasie na cieście układamy farsz i posypujemy babką płesznik i pieczemy w 190 stopniach kolejne 25 minut. Tarta smakuje wyśmienicie na ciepło i zimno.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty