Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Żytnia tarta z ricottą, brokułem i szynką
Tarta na kruchym, żytnim cieście z pysznymi dodatkami. Sprawdzi się na konkretny obiad lub przekąskę na imprezę.
Składniki:
Spód:
- Mąka żytnia - 200g
- Masło zimne - 100g
- Jajko - 1szt
- Sól - szczypta
- Jogurt - 1 łyżka
Farsz:
- Ricotta - 250g
- Jajko - 2 szt
- Brokuł - 1szt
- Cebula - 2 szt
- Szynka - 200g
- Olej - 1 łyżka
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz, papryka słodka
- Do posypania - babka płesznik
Spód:
Zimne masło kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, sól, jogurt i mąkę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.
Farsz:
Brokuła dzielimy na małe różyczki, cebulę kroimy w piórka, a szynkę w paski lub kostkę. Na oleju smażymy cebulę, szynkę przez 2 minuty. Dodajemy brokuła i pod przykryciem trzymamy na małym ogniu przez około 5 minut. Brokuł powinien być lekko twardy.
Jajka mieszamy z ricottą i przyprawami. Dokładamy usmażone warzywa i szynkę, mieszamy.
Ciasto na spód wałkujemy podsypując mąką. Wykładamy nim blaszkę do tarty. Ja wałkowałam ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki temu bez problemu przerzuciłam ciasto na blachę. Spód nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10 minut.
Po tym czasie na cieście układamy farsz i posypujemy babką płesznik i
pieczemy w 190 stopniach kolejne 25 minut.
Tarta smakuje wyśmienicie na ciepło i zimno.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz