Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Żytnia tarta z ricottą, brokułem i szynką


Tarta na kruchym, żytnim cieście z pysznymi dodatkami. Sprawdzi się na konkretny obiad lub przekąskę na imprezę.

Składniki:

Spód:

  • Mąka żytnia - 200g
  • Masło zimne - 100g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Jogurt - 1 łyżka

Farsz:

  • Ricotta - 250g
  • Jajko - 2 szt
  • Brokuł - 1szt
  • Cebula - 2 szt
  • Szynka - 200g
  • Olej - 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz, papryka słodka
  • Do posypania - babka płesznik

Spód: 

Zimne masło kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, sól, jogurt i mąkę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.

Farsz: 

Brokuła dzielimy na małe różyczki, cebulę kroimy w piórka, a szynkę w paski lub kostkę. Na oleju smażymy cebulę, szynkę przez 2 minuty. Dodajemy brokuła i pod przykryciem trzymamy na małym ogniu przez około 5 minut. Brokuł powinien być lekko twardy. 

Jajka mieszamy z ricottą i przyprawami. Dokładamy usmażone warzywa i szynkę, mieszamy. 

 

Ciasto na spód wałkujemy podsypując mąką. Wykładamy nim blaszkę do tarty. Ja wałkowałam ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki temu bez problemu przerzuciłam ciasto na blachę. Spód nakłuwamy widelcem. 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10 minut. 

Po tym czasie na cieście układamy farsz i posypujemy babką płesznik i pieczemy w 190 stopniach kolejne 25 minut. Tarta smakuje wyśmienicie na ciepło i zimno.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty