Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Mazurek migdałowo - różany


Przekładany mazurek z kruchego migdałowego ciasta, migdałowej masy grysikowej i dżemu różanego. To sprawdzony przepis na Wielkanoc. 

Składniki:

  • Blaty migdałowe:
  • Mąka pszenna - 4 szklanki
  • Mielone migdały - 1 szklanka
  • Masło - 100g
  • Cukier - 1 szklanka
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Jaja - 3szt
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • Masa grysikowa migdałowa:
  • Mleko 750ml
  • Kasza manna - 6 łyżek
  • Masło - 300g
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Mielone migdały - 200g
  • Aromat migdałowy

  • Do przełożenia:
  • Konfitura z płatków róży - 200g

  • Lukier różany:
  • Cukier puder - 4 łyżki
  • Syrop różany - 2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka

  • Płatki migdałowe - 50g

Blaty (używałam formy 35x25cm):
Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Rozdzielamy na 3 części i wałkujemy podsypując mąką. Każdy blat pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Masa grysikowa:
Mleko mieszamy z kaszą manną. Na małym ogniu powoli gotujemy, aż mocno się zagęści. Przykrywamy - najlepiej przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała mleka. Studzimy.
Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy porcjami kaszę i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy migdały i aromat. Dokładnie mieszamy. Masę można wstawić na pół godziny do lodówki, aby nieco stężała.

Do formy wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą wkładamy blat ciasta. Na niego wykładamy połowę konfitury, połowę masy grysikowej, kolejny blat, konfiturę, masę i ostatni blat.

Lukier:
Cukier puder mieszamy z syropem różanym i sokiem z cytryny. Ucieramy aby uzyskać gładką masę. Wylewamy na ciasto. Od razu posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 dni. Po tym czasie jest najlepsze. 


 

 




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty