Polecane
Mazurek migdałowo - różany
Przekładany mazurek z kruchego migdałowego ciasta, migdałowej masy grysikowej i dżemu różanego. To sprawdzony przepis na Wielkanoc.
Składniki:
- Blaty migdałowe:
- Mąka pszenna - 4 szklanki
- Mielone migdały - 1 szklanka
- Masło - 100g
- Cukier - 1 szklanka
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- Jaja - 3szt
-
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Masa grysikowa migdałowa:
- Mleko 750ml
- Kasza manna - 6 łyżek
- Masło - 300g
- Cukier - 1/2 szklanki
- Mielone migdały - 200g
-
Aromat migdałowy
- Do przełożenia:
-
Konfitura z płatków róży - 200g
- Lukier różany:
- Cukier puder - 4 łyżki
- Syrop różany - 2 łyżeczki
-
Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Płatki migdałowe - 50g
Blaty (używałam formy 35x25cm):
Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy
ciasto. Rozdzielamy na 3 części i wałkujemy podsypując mąką. Każdy blat
pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masa grysikowa:
Mleko mieszamy z kaszą manną. Na małym ogniu powoli gotujemy, aż mocno
się zagęści. Przykrywamy - najlepiej przykryć folią spożywczą tak, aby
folia dotykała mleka. Studzimy.
Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy porcjami kaszę i ucieramy do
uzyskania gładkiej masy. Dodajemy migdały i aromat. Dokładnie mieszamy.
Masę można wstawić na pół godziny do lodówki, aby nieco stężała.
Do formy wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą wkładamy blat ciasta.
Na niego wykładamy połowę konfitury, połowę masy grysikowej, kolejny
blat, konfiturę, masę i ostatni blat.
Lukier:
Cukier puder mieszamy z syropem różanym i sokiem z cytryny. Ucieramy aby
uzyskać gładką masę. Wylewamy na ciasto. Od razu posypujemy płatkami
migdałowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 dni. Po tym czasie jest
najlepsze.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz