Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Mazurek migdałowo - różany


Przekładany mazurek z kruchego migdałowego ciasta, migdałowej masy grysikowej i dżemu różanego. To sprawdzony przepis na Wielkanoc. 

Składniki:

  • Blaty migdałowe:
  • Mąka pszenna - 4 szklanki
  • Mielone migdały - 1 szklanka
  • Masło - 100g
  • Cukier - 1 szklanka
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Jaja - 3szt
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • Masa grysikowa migdałowa:
  • Mleko 750ml
  • Kasza manna - 6 łyżek
  • Masło - 300g
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Mielone migdały - 200g
  • Aromat migdałowy

  • Do przełożenia:
  • Konfitura z płatków róży - 200g

  • Lukier różany:
  • Cukier puder - 4 łyżki
  • Syrop różany - 2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka

  • Płatki migdałowe - 50g

Blaty (używałam formy 35x25cm):
Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Rozdzielamy na 3 części i wałkujemy podsypując mąką. Każdy blat pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Masa grysikowa:
Mleko mieszamy z kaszą manną. Na małym ogniu powoli gotujemy, aż mocno się zagęści. Przykrywamy - najlepiej przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała mleka. Studzimy.
Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy porcjami kaszę i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy migdały i aromat. Dokładnie mieszamy. Masę można wstawić na pół godziny do lodówki, aby nieco stężała.

Do formy wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą wkładamy blat ciasta. Na niego wykładamy połowę konfitury, połowę masy grysikowej, kolejny blat, konfiturę, masę i ostatni blat.

Lukier:
Cukier puder mieszamy z syropem różanym i sokiem z cytryny. Ucieramy aby uzyskać gładką masę. Wylewamy na ciasto. Od razu posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 dni. Po tym czasie jest najlepsze. 


 

 




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty