Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Mazurek migdałowo - różany


Przekładany mazurek z kruchego migdałowego ciasta, migdałowej masy grysikowej i dżemu różanego. To sprawdzony przepis na Wielkanoc. 

Składniki:

  • Blaty migdałowe:
  • Mąka pszenna - 4 szklanki
  • Mielone migdały - 1 szklanka
  • Masło - 100g
  • Cukier - 1 szklanka
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Jaja - 3szt
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • Masa grysikowa migdałowa:
  • Mleko 750ml
  • Kasza manna - 6 łyżek
  • Masło - 300g
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Mielone migdały - 200g
  • Aromat migdałowy

  • Do przełożenia:
  • Konfitura z płatków róży - 200g

  • Lukier różany:
  • Cukier puder - 4 łyżki
  • Syrop różany - 2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka

  • Płatki migdałowe - 50g

Blaty (używałam formy 35x25cm):
Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Rozdzielamy na 3 części i wałkujemy podsypując mąką. Każdy blat pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Masa grysikowa:
Mleko mieszamy z kaszą manną. Na małym ogniu powoli gotujemy, aż mocno się zagęści. Przykrywamy - najlepiej przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała mleka. Studzimy.
Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy porcjami kaszę i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy migdały i aromat. Dokładnie mieszamy. Masę można wstawić na pół godziny do lodówki, aby nieco stężała.

Do formy wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą wkładamy blat ciasta. Na niego wykładamy połowę konfitury, połowę masy grysikowej, kolejny blat, konfiturę, masę i ostatni blat.

Lukier:
Cukier puder mieszamy z syropem różanym i sokiem z cytryny. Ucieramy aby uzyskać gładką masę. Wylewamy na ciasto. Od razu posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 dni. Po tym czasie jest najlepsze. 


 

 




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty