Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Potrawka z królika w szybkowarze


Pyszne danie z królika w godzinę. Dzięki użyciu szybkowara, mięso jest miękkie, soczyste i wilgotne w bardzo szybkim czasie.

Składniki (na ok 6 porcji):

  • Królik - 1szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Seler naciowy - 5 łodyg
  • Marchew - 2szt
  • Pietruszka - 2szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Grzyby suszone - 4szt
  • Ostra papryczka chilli - 1szt
  • Pieprz, pieprz ziołowy, sól
  • Liście laurowe - 4
  • Ziele angielskie - 6
  • Przyprawy suszone: tymianek, lubczyk - po 1 łyżeczce
  • Woda - 1 szklanka
  • Śmietana 18% - 200g

Królika przygotowujemy co najmniej kilka godzin przed gotowaniem. Porcjujemy, tak aby mieć osobne części: skoki tylne i przednie, comber, łaty, mostek. Jeśli tego nie robiliście, w internecie jest mnóstwo filmów, które w tym pomogą. Olej mieszamy z pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, tymiankiem i lubczykiem. Nacieramy królika i wkładamy do lodówki. Wyciągamy na godzinę przed gotowaniem. 

Do szybkowara wkładamy kawałki królika i wlewamy marynatę. Smażymy kilka minut, często mieszając. Dodajemy pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, selera, papryczkę chilli cebulę i czosnek. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Zalewamy szklanką wody, dodajemy grzyby suszone. Zamykamy szybkowar. Gotujemy na dużym ogniu do złapania ciśnienia, potem na małym ogniu jeszcze 30 minut. Po tym czasie chłodzimy garnek i otwieramy. Wyławiamy kawałki królika na talerz. Do sosu dodajemy śmietanę oraz mąkę rozmieszaną w odrobinie wody i gotujemy na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go ewentualnie w razie potrzeby i wkładamy do sosu królika na 1 minutę. 

Kawałki królika z sosem podajemy z kaszą (u mnie jęczmienną), ryżem lub ziemniakami.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty