Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Potrawka z królika w szybkowarze


Pyszne danie z królika w godzinę. Dzięki użyciu szybkowara, mięso jest miękkie, soczyste i wilgotne w bardzo szybkim czasie.

Składniki (na ok 6 porcji):

  • Królik - 1szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Seler naciowy - 5 łodyg
  • Marchew - 2szt
  • Pietruszka - 2szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Grzyby suszone - 4szt
  • Ostra papryczka chilli - 1szt
  • Pieprz, pieprz ziołowy, sól
  • Liście laurowe - 4
  • Ziele angielskie - 6
  • Przyprawy suszone: tymianek, lubczyk - po 1 łyżeczce
  • Woda - 1 szklanka
  • Śmietana 18% - 200g

Królika przygotowujemy co najmniej kilka godzin przed gotowaniem. Porcjujemy, tak aby mieć osobne części: skoki tylne i przednie, comber, łaty, mostek. Jeśli tego nie robiliście, w internecie jest mnóstwo filmów, które w tym pomogą. Olej mieszamy z pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, tymiankiem i lubczykiem. Nacieramy królika i wkładamy do lodówki. Wyciągamy na godzinę przed gotowaniem. 

Do szybkowara wkładamy kawałki królika i wlewamy marynatę. Smażymy kilka minut, często mieszając. Dodajemy pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, selera, papryczkę chilli cebulę i czosnek. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Zalewamy szklanką wody, dodajemy grzyby suszone. Zamykamy szybkowar. Gotujemy na dużym ogniu do złapania ciśnienia, potem na małym ogniu jeszcze 30 minut. Po tym czasie chłodzimy garnek i otwieramy. Wyławiamy kawałki królika na talerz. Do sosu dodajemy śmietanę oraz mąkę rozmieszaną w odrobinie wody i gotujemy na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go ewentualnie w razie potrzeby i wkładamy do sosu królika na 1 minutę. 

Kawałki królika z sosem podajemy z kaszą (u mnie jęczmienną), ryżem lub ziemniakami.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty