Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Potrawka z królika w szybkowarze


Pyszne danie z królika w godzinę. Dzięki użyciu szybkowara, mięso jest miękkie, soczyste i wilgotne w bardzo szybkim czasie.

Składniki (na ok 6 porcji):

  • Królik - 1szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Seler naciowy - 5 łodyg
  • Marchew - 2szt
  • Pietruszka - 2szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Grzyby suszone - 4szt
  • Ostra papryczka chilli - 1szt
  • Pieprz, pieprz ziołowy, sól
  • Liście laurowe - 4
  • Ziele angielskie - 6
  • Przyprawy suszone: tymianek, lubczyk - po 1 łyżeczce
  • Woda - 1 szklanka
  • Śmietana 18% - 200g

Królika przygotowujemy co najmniej kilka godzin przed gotowaniem. Porcjujemy, tak aby mieć osobne części: skoki tylne i przednie, comber, łaty, mostek. Jeśli tego nie robiliście, w internecie jest mnóstwo filmów, które w tym pomogą. Olej mieszamy z pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, tymiankiem i lubczykiem. Nacieramy królika i wkładamy do lodówki. Wyciągamy na godzinę przed gotowaniem. 

Do szybkowara wkładamy kawałki królika i wlewamy marynatę. Smażymy kilka minut, często mieszając. Dodajemy pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, selera, papryczkę chilli cebulę i czosnek. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Zalewamy szklanką wody, dodajemy grzyby suszone. Zamykamy szybkowar. Gotujemy na dużym ogniu do złapania ciśnienia, potem na małym ogniu jeszcze 30 minut. Po tym czasie chłodzimy garnek i otwieramy. Wyławiamy kawałki królika na talerz. Do sosu dodajemy śmietanę oraz mąkę rozmieszaną w odrobinie wody i gotujemy na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go ewentualnie w razie potrzeby i wkładamy do sosu królika na 1 minutę. 

Kawałki królika z sosem podajemy z kaszą (u mnie jęczmienną), ryżem lub ziemniakami.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty