Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zielony sernik wiosenny idealny na Wielkanoc


Sernik z dodatkiem zielonej herbaty matchy i limonki. Jest pyszny, lekki, a po przekrojeniu pięknie się prezentuje.

Składniki:

Spód:

  • Masło zimne - 100g
  • Cukier -40g
  • Jajko - 1szt
  • Mąka pszenna - 200g
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka

Masa serowa:

  • Ser mielony (może być z wiaderka) - 1kg
  • Jajka - 6szt
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Kasza manna - 4 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Skórka z 1 limonki
  • Sok z 1/2 limonki
  • Matcha - 2 łyżki płaskie
  • Barwnik spożywczy zielony

Ciasto robiłam na blasze 35x25cm, na mniejszej sernik wyjdzie wyższy, ale trzeba będzie go dłużej piec. 

Spód: Zimne masło kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem, jajkiem, mąką i jogurtem. Ugniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. 

 

 Masa serowa: Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukry na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy ser, masło, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i kaszę. 

Łączymy z pianą z białek i delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na pół. 

Do jednej połówki dodajemy startą skórkę i sok z limonki, matchę oraz barwnik. Barwnik można pominąć, wtedy masa będzie miała bardziej pastelowy kolor. 

Na blaszkę z papierem do pieczenia wykładamy zimny spód. Można urywał po kawałku ciasta i wylepić dokładnie blaszkę. Widelcem robimy kilka dziur. Na to wylewamy 2/3 zielonej masy serowej, masę bez dodatków i pozostałą zieloną część. Widelcem delikatnie mieszamy masy. 

 Pieczemy w 180 stopniach, grzanie z dołu przez 60-65 minut. W połowie przykrywamy papierem do pieczenia, aby się nie spiekło. 

Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną matchy. 



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty