Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Pasta z tuńczykiem i sumakiem


Sumak to kwaskowa, bliskowschodnia przyprawa. Genialnie podrasuje smak łagodnej pasty tuńczykowej. Smarowidło ma świetną, lekką konsystencję.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Tuńczyk w sosie własnym - 150g
  • Jajka - 2szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Sumak - 1 płaska łyżeczka
  • Pieprz i papryka chilli - do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Schładzamy.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Dodajemy jajka i olej. Miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Dodajemy sumak, pieprz i chilli. Sumak jest słonawy, więc nie ma potrzeby dodawać dodatkowo soli. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty