Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pasta z tuńczykiem i sumakiem


Sumak to kwaskowa, bliskowschodnia przyprawa. Genialnie podrasuje smak łagodnej pasty tuńczykowej. Smarowidło ma świetną, lekką konsystencję.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Tuńczyk w sosie własnym - 150g
  • Jajka - 2szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Sumak - 1 płaska łyżeczka
  • Pieprz i papryka chilli - do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Schładzamy.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Dodajemy jajka i olej. Miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Dodajemy sumak, pieprz i chilli. Sumak jest słonawy, więc nie ma potrzeby dodawać dodatkowo soli. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty