Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pęczak z pieczarkami


Świetny dodatek do mięsa lub samodzielne danie. Kasza pęczak duszona z pieczarkami i śmietaną. 

Składniki na 4 porcje:

  • Kasza pęczak - 180g
  • Olej - 1 łyżka
  • Pieczarki - 500g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sól, pieprz, czerwona papryka słodka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Śmietana 18% - 200g

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki lub przeciskamy. Kaszę płuczemy kilka razy, odcedzamy. Na oleju smażymy cebulę, czosnek i kaszę, aż cebula nie będzie szklista. Często mieszamy i pilnujemy, aby czosnek się nie spalił.

Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, sól, pieprz, paprykę czerwoną mieloną. Chwilę jeszcze smażymy, cały czas mieszając. Dolewamy pół szklanki wody. Dusimy pod przykryciem, aż kasza będzie półtwarda. W razie potrzeby dolewamy wody.

Na końcu dodajemy śmietanę i bazylię. Dusimy jeszcze 3-4 minuty. Wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Kasza wciągnie sos śmietanowy. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty