Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pieczone placki warzywne


Zdrowe fit placuszki z warzyw pieczone w piekarniku. Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.  Idealne na lekki obiad lub kolację. Świetnie smakują podane z sosem tzatziki.

Składniki na 2 porcje:

  • Marchew - 2 szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Ziemniak - 1szt
  • Seler naciowy - 4 łodygi
  • Olej - 2 łyżki
  • Sól - szczypta
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżka
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Jajko - 2szt
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Kasza manna - 2 łyżki

Ziemniaka ścieramy na tarce. Odstawiamy, odlewamy nadmiar wody. 

Marchew, pietruszkę i selera naciowego ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Łączymy wszystkie warzywa, w razie potrzeby odlewamy nadmiar wody. 

Dodajemy jajka, przyprawy, olej, mąkę i kaszę. Dokładnie mieszamy. 

 Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy placki. Ja formowałam je w dłoniach, ale można nakładać łyżką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. W połowie obracamy. 

 Podajemy z ulubionym sosem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty