Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Pieczone placki warzywne


Zdrowe fit placuszki z warzyw pieczone w piekarniku. Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.  Idealne na lekki obiad lub kolację. Świetnie smakują podane z sosem tzatziki.

Składniki na 2 porcje:

  • Marchew - 2 szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Ziemniak - 1szt
  • Seler naciowy - 4 łodygi
  • Olej - 2 łyżki
  • Sól - szczypta
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżka
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Jajko - 2szt
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Kasza manna - 2 łyżki

Ziemniaka ścieramy na tarce. Odstawiamy, odlewamy nadmiar wody. 

Marchew, pietruszkę i selera naciowego ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Łączymy wszystkie warzywa, w razie potrzeby odlewamy nadmiar wody. 

Dodajemy jajka, przyprawy, olej, mąkę i kaszę. Dokładnie mieszamy. 

 Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy placki. Ja formowałam je w dłoniach, ale można nakładać łyżką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. W połowie obracamy. 

 Podajemy z ulubionym sosem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty