Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Makaron konjac z sałatą i hoisin


Makaron konjac nie zawiera glutenu, cukru i tłuszczu oraz dostarcza minimalną ilość kalorii. Sprawdzi się świetnie w towarzystwie bogatych w smak sosów jak np. hoisin.

 Składniki na 2 porcje:

  • Makaron konjac - 200g (po odcieku)*
  • Grzyby mun - 2 szt
  • Papryka - 1szt
  • Sałata rzymska - 1szt
  • Pędy bambusa - 100g
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
  • Chilli mielone - 1/4 łyżeczki
  • Sos hoisin - 100g
  • Opcjonalnie - sezam do posypania

*W tym przepisie dobrze sprawdzi się też makaron ryżowy lub sojowy.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10-15 minut. Po tym czasie kroimy na paseczki. 

Paprykę kroimy w plasterki, sałatę szatkujemy. Makaron odcedzamy. 

Na oleju smażymy grzyby przez kilka minut. Dodajemy paprykę, pędy bambusa, sałatę rzymską, chilli i czosnek. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy makaron i sos hoisin. Smażymy, często mieszając, kolejne 2 minuty. 

Przed podaniem posypujemy sezamem. 

Taki makaron jest idealnym dodatkiem do ryb, owoców morza lub mięsa. ja podałam go z paluszkami surimi w tempurze z tego przepisu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty