Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Makaron konjac z sałatą i hoisin


Makaron konjac nie zawiera glutenu, cukru i tłuszczu oraz dostarcza minimalną ilość kalorii. Sprawdzi się świetnie w towarzystwie bogatych w smak sosów jak np. hoisin.

 Składniki na 2 porcje:

  • Makaron konjac - 200g (po odcieku)*
  • Grzyby mun - 2 szt
  • Papryka - 1szt
  • Sałata rzymska - 1szt
  • Pędy bambusa - 100g
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
  • Chilli mielone - 1/4 łyżeczki
  • Sos hoisin - 100g
  • Opcjonalnie - sezam do posypania

*W tym przepisie dobrze sprawdzi się też makaron ryżowy lub sojowy.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10-15 minut. Po tym czasie kroimy na paseczki. 

Paprykę kroimy w plasterki, sałatę szatkujemy. Makaron odcedzamy. 

Na oleju smażymy grzyby przez kilka minut. Dodajemy paprykę, pędy bambusa, sałatę rzymską, chilli i czosnek. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy makaron i sos hoisin. Smażymy, często mieszając, kolejne 2 minuty. 

Przed podaniem posypujemy sezamem. 

Taki makaron jest idealnym dodatkiem do ryb, owoców morza lub mięsa. ja podałam go z paluszkami surimi w tempurze z tego przepisu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty