Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Makaron konjac z sałatą i hoisin


Makaron konjac nie zawiera glutenu, cukru i tłuszczu oraz dostarcza minimalną ilość kalorii. Sprawdzi się świetnie w towarzystwie bogatych w smak sosów jak np. hoisin.

 Składniki na 2 porcje:

  • Makaron konjac - 200g (po odcieku)*
  • Grzyby mun - 2 szt
  • Papryka - 1szt
  • Sałata rzymska - 1szt
  • Pędy bambusa - 100g
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
  • Chilli mielone - 1/4 łyżeczki
  • Sos hoisin - 100g
  • Opcjonalnie - sezam do posypania

*W tym przepisie dobrze sprawdzi się też makaron ryżowy lub sojowy.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10-15 minut. Po tym czasie kroimy na paseczki. 

Paprykę kroimy w plasterki, sałatę szatkujemy. Makaron odcedzamy. 

Na oleju smażymy grzyby przez kilka minut. Dodajemy paprykę, pędy bambusa, sałatę rzymską, chilli i czosnek. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy makaron i sos hoisin. Smażymy, często mieszając, kolejne 2 minuty. 

Przed podaniem posypujemy sezamem. 

Taki makaron jest idealnym dodatkiem do ryb, owoców morza lub mięsa. ja podałam go z paluszkami surimi w tempurze z tego przepisu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty