Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Makaron konjac z sałatą i hoisin


Makaron konjac nie zawiera glutenu, cukru i tłuszczu oraz dostarcza minimalną ilość kalorii. Sprawdzi się świetnie w towarzystwie bogatych w smak sosów jak np. hoisin.

 Składniki na 2 porcje:

  • Makaron konjac - 200g (po odcieku)*
  • Grzyby mun - 2 szt
  • Papryka - 1szt
  • Sałata rzymska - 1szt
  • Pędy bambusa - 100g
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
  • Chilli mielone - 1/4 łyżeczki
  • Sos hoisin - 100g
  • Opcjonalnie - sezam do posypania

*W tym przepisie dobrze sprawdzi się też makaron ryżowy lub sojowy.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10-15 minut. Po tym czasie kroimy na paseczki. 

Paprykę kroimy w plasterki, sałatę szatkujemy. Makaron odcedzamy. 

Na oleju smażymy grzyby przez kilka minut. Dodajemy paprykę, pędy bambusa, sałatę rzymską, chilli i czosnek. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy makaron i sos hoisin. Smażymy, często mieszając, kolejne 2 minuty. 

Przed podaniem posypujemy sezamem. 

Taki makaron jest idealnym dodatkiem do ryb, owoców morza lub mięsa. ja podałam go z paluszkami surimi w tempurze z tego przepisu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty