Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Paluszki surimi w tempurze


Prosty i szybki pomysł na chrupiące paluszki surimi. Do zrobienia w 10 minut! 

Składniki na 2 osób:

  • Paluszki surimi - 8szt
  • Mieszanka do tempury - 2 łyżki
  • Zimna woda
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie sezam do posypania
  • Olej do smażenia

Jeśli korzystacie z mrożonych paluszków krabowych trzeba je wcześniej rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. 

Do mieszanki na tempurę dodajemy po trochę zimną wodę, aż otrzymamy masę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 2-3 minuty. 

Paluszki obsypujemy pieprzem i solą (delikatnie). Moczymy w tempurze, otrzepujemy z jej nadmiaru. Smażymy na oleju, do uzyskania złotego koloru z obu stron. 

Wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Przed podaniem można posypać sezamem. 

Świetnie smakuje w zestawie z makaronem konjac z tego przepisu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty