Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Paluszki surimi w tempurze


Prosty i szybki pomysł na chrupiące paluszki surimi. Do zrobienia w 10 minut! 

Składniki na 2 osób:

  • Paluszki surimi - 8szt
  • Mieszanka do tempury - 2 łyżki
  • Zimna woda
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie sezam do posypania
  • Olej do smażenia

Jeśli korzystacie z mrożonych paluszków krabowych trzeba je wcześniej rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. 

Do mieszanki na tempurę dodajemy po trochę zimną wodę, aż otrzymamy masę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 2-3 minuty. 

Paluszki obsypujemy pieprzem i solą (delikatnie). Moczymy w tempurze, otrzepujemy z jej nadmiaru. Smażymy na oleju, do uzyskania złotego koloru z obu stron. 

Wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Przed podaniem można posypać sezamem. 

Świetnie smakuje w zestawie z makaronem konjac z tego przepisu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty