Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Paluszki surimi w tempurze


Prosty i szybki pomysł na chrupiące paluszki surimi. Do zrobienia w 10 minut! 

Składniki na 2 osób:

  • Paluszki surimi - 8szt
  • Mieszanka do tempury - 2 łyżki
  • Zimna woda
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie sezam do posypania
  • Olej do smażenia

Jeśli korzystacie z mrożonych paluszków krabowych trzeba je wcześniej rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. 

Do mieszanki na tempurę dodajemy po trochę zimną wodę, aż otrzymamy masę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 2-3 minuty. 

Paluszki obsypujemy pieprzem i solą (delikatnie). Moczymy w tempurze, otrzepujemy z jej nadmiaru. Smażymy na oleju, do uzyskania złotego koloru z obu stron. 

Wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Przed podaniem można posypać sezamem. 

Świetnie smakuje w zestawie z makaronem konjac z tego przepisu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty