Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Futomaki z paluszkami surimi i kawiorem / sushi


Domowe sushi z paluszkami krabowymi smażonymi w tempurze. Prosty przepis na eleganckie japońskie danie. 

Składniki na 4 rolki:

  • Ryż do sushi - 200g
  • Zaprawa do ryżu - 2-3 łyżki
  • Wodorosty nori - 4szt
  • Paluszki surimi - 8szt
  • Tempura gotowa - 2 łyżki
  • Olej do smażenia
  • Oshinko (marynowana rzepa) - 4 paski
  • Marchew - 1szt (lub ogórek zielony)
  • Kawior - 4 łyżeczki
  • Majonez - 4 łyżeczki

Ryż płuczemy kilkukrotnie. Można zalać go także wodą na 15-30 minut i po tym czasie dobrze opłukać. Zalewamy wodą w stosunku 1:1 i gotujemy na małym ogniu. Od momentu wrzenia gotujemy 10 minut. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut. Kiedy ryż lekko się schłodzi dodajemy zaprawę.

Tempurę mieszamy z zimną wodą, do konsystencji gęstej śmietany. Panierujemy każdego paluszka i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na macie bambusowej układamy nori, błyszczącą stroną do dołu. Mokrymi dłońmi nakładamy ryż, pozostawiając wolny jeden koniec (jak na zdjęciu). Ryż smarujemy majonezem, a na nim układamy paluszki surimi, marynowaną rzepę, paski marchwi i kawior. Nori zawijamy, pomagając sobie matą bambusową. Lekko dociskamy.


 Rolki sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Nóż warto co jakiś czas moczyć w zimnej wodzie.

Podajemy z marynowanym imbirem i ulubionym sosem (u mnie mayo-sriracha i słodko-ostry). Dobrym dodatkiem do sushi jest także wasabi lub sos sojowy. 


 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty