Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Futomaki z paluszkami surimi i kawiorem / sushi


Domowe sushi z paluszkami krabowymi smażonymi w tempurze. Prosty przepis na eleganckie japońskie danie. 

Składniki na 4 rolki:

  • Ryż do sushi - 200g
  • Zaprawa do ryżu - 2-3 łyżki
  • Wodorosty nori - 4szt
  • Paluszki surimi - 8szt
  • Tempura gotowa - 2 łyżki
  • Olej do smażenia
  • Oshinko (marynowana rzepa) - 4 paski
  • Marchew - 1szt (lub ogórek zielony)
  • Kawior - 4 łyżeczki
  • Majonez - 4 łyżeczki

Ryż płuczemy kilkukrotnie. Można zalać go także wodą na 15-30 minut i po tym czasie dobrze opłukać. Zalewamy wodą w stosunku 1:1 i gotujemy na małym ogniu. Od momentu wrzenia gotujemy 10 minut. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut. Kiedy ryż lekko się schłodzi dodajemy zaprawę.

Tempurę mieszamy z zimną wodą, do konsystencji gęstej śmietany. Panierujemy każdego paluszka i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na macie bambusowej układamy nori, błyszczącą stroną do dołu. Mokrymi dłońmi nakładamy ryż, pozostawiając wolny jeden koniec (jak na zdjęciu). Ryż smarujemy majonezem, a na nim układamy paluszki surimi, marynowaną rzepę, paski marchwi i kawior. Nori zawijamy, pomagając sobie matą bambusową. Lekko dociskamy.


 Rolki sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Nóż warto co jakiś czas moczyć w zimnej wodzie.

Podajemy z marynowanym imbirem i ulubionym sosem (u mnie mayo-sriracha i słodko-ostry). Dobrym dodatkiem do sushi jest także wasabi lub sos sojowy. 


 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty