Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Futomaki z paluszkami surimi i kawiorem / sushi
Domowe sushi z paluszkami krabowymi smażonymi w tempurze. Prosty przepis na eleganckie japońskie danie.
Składniki na 4 rolki:
- Ryż do sushi - 200g
- Zaprawa do ryżu - 2-3 łyżki
- Wodorosty nori - 4szt
- Paluszki surimi - 8szt
- Tempura gotowa - 2 łyżki
- Olej do smażenia
- Oshinko (marynowana rzepa) - 4 paski
- Marchew - 1szt (lub ogórek zielony)
- Kawior - 4 łyżeczki
- Majonez - 4 łyżeczki
Ryż płuczemy kilkukrotnie. Można zalać go także
wodą na 15-30 minut i po tym czasie dobrze opłukać. Zalewamy wodą w
stosunku 1:1 i gotujemy na małym ogniu. Od momentu wrzenia gotujemy 10
minut. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut. Kiedy ryż lekko
się schłodzi dodajemy zaprawę.
Tempurę mieszamy z zimną wodą, do konsystencji gęstej śmietany.
Panierujemy każdego paluszka i smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na macie bambusowej układamy nori, błyszczącą stroną do dołu. Mokrymi
dłońmi nakładamy ryż, pozostawiając wolny jeden koniec (jak na zdjęciu).
Ryż smarujemy majonezem, a na nim układamy paluszki surimi, marynowaną
rzepę, paski marchwi i kawior. Nori zawijamy, pomagając sobie matą
bambusową. Lekko dociskamy.
Rolki sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Nóż warto co jakiś czas moczyć w zimnej wodzie.
Podajemy z marynowanym imbirem i ulubionym sosem (u mnie mayo-sriracha i słodko-ostry). Dobrym dodatkiem do sushi jest także wasabi lub sos sojowy.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz