Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasteczka z masłem orzechowym


Kruche, chrupiące i mocno orzechowy. Genialne ciasteczka z masła orzechowego z kawałkami gorzkiej czekolady.

Składniki:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Masło orzechowe (u mnie arachidowe) - 150g
  • Cukier - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna - 180g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Czekolada gorzka - 50g

Czekoladę kroimy w małe kostki. Wkładamy do lodówki. 

Masło, masło orzechowe i cukier ucieramy mikserem. Dodajemy pozostałe składniki. Ciasto będzie dość gęste. Na końcu dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy łyżką. 

Odrywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę, rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wyszło mi 17 ciastek.


Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, do lekkiego zarumienienia boków. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia. Jest to trudne, bo pachną jak marzenie ;). Najlepsze są następnego dnia.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty