Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasteczka z masłem orzechowym


Kruche, chrupiące i mocno orzechowy. Genialne ciasteczka z masła orzechowego z kawałkami gorzkiej czekolady.

Składniki:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Masło orzechowe (u mnie arachidowe) - 150g
  • Cukier - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna - 180g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Czekolada gorzka - 50g

Czekoladę kroimy w małe kostki. Wkładamy do lodówki. 

Masło, masło orzechowe i cukier ucieramy mikserem. Dodajemy pozostałe składniki. Ciasto będzie dość gęste. Na końcu dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy łyżką. 

Odrywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę, rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wyszło mi 17 ciastek.


Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, do lekkiego zarumienienia boków. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia. Jest to trudne, bo pachną jak marzenie ;). Najlepsze są następnego dnia.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty