Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Błyskawiczny deser kokosowy


Przepyszny deser na bazie jogurtu Skyr z kokosem, kajmakiem i gorzką czekoladą. Zrobicie go w 10 minut.

Składniki na 4 porcje:

  • Jogurt Skyr - 500g
  • Kajmak (lejący) - 150g
  • Wiórki kokosowe - 100g
  • Aromat kokosowy lub waniliowy - kilka kropel
  • Czekolada gorzka - 40g

Jogurt miksujemy na wysokich obrotach miksera z masą kajmakową i aromatem. Dodajemy kokos i mieszamy łyżką. Deser rozdzielamy do 4 salaterek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy desery. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty