Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Błyskawiczny deser kokosowy


Przepyszny deser na bazie jogurtu Skyr z kokosem, kajmakiem i gorzką czekoladą. Zrobicie go w 10 minut.

Składniki na 4 porcje:

  • Jogurt Skyr - 500g
  • Kajmak (lejący) - 150g
  • Wiórki kokosowe - 100g
  • Aromat kokosowy lub waniliowy - kilka kropel
  • Czekolada gorzka - 40g

Jogurt miksujemy na wysokich obrotach miksera z masą kajmakową i aromatem. Dodajemy kokos i mieszamy łyżką. Deser rozdzielamy do 4 salaterek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy desery. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty