Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Przekąski z homarem i kawiorem


Bardzo prosty sposób na wykwintne przekąski. Ciasto francuskie z musem z homara i kawiorem zaskoczy i zachwyci gości.

 Składniki na 15 sztuk:

  • Ciasto francuskie gotowe - 1szt
  • Mus z homara - 200g (można zastąpić dobrej jakości pastą rybną)
  • Kawior - 50g
  • Jajka - 4szt
  • Pomidory koktajlowe - 8szt
  • Oliwki - 15szt
  • Kapary - 15szt
  • Sos sriracha (lub inny ostry)

 Ciasto francuskie dzielimy na 15 kwadratów. W każdym wycinamy ramki na 2 rogach jak na zdjęciu.


Rogi przekładamy przez siebie na krzyż. Lekko dociskamy. Powstają ciasteczka z wyższymi rantami.

Układamy na blaszce i pieczemy w 220 stopniach przez ok 10 minut, aż ładnie się zarumienią.

Po upieczeniu i lekkim schłodzeniu dociskamy środki, aby zrobić miejsce na dodatki. 


 W międzyczasie jajka gotujemy na twardo. Po schłodzeniu kroimy na ćwiartki.

Ciasteczka smarujemy musem z homara. Na każdy, układamy ćwiartkę jajka, odrobinę kawioru, oliwkę, kapara połówkę pomidora. Polewamy ostrym sosem.

Podajemy od razu lub po lekkim schłodzeniu.


 

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Pasta jest dużo delikatniejsza niż rybna, ale ma podobny aromat. Moja była bardzo puszysta i lekka. Kupiłam ją przed Bożym Narodzeniem w Lidlu, więc pewnie jeszcze kiedyś się pojawi.

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty