Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Przekąski z homarem i kawiorem


Bardzo prosty sposób na wykwintne przekąski. Ciasto francuskie z musem z homara i kawiorem zaskoczy i zachwyci gości.

 Składniki na 15 sztuk:

  • Ciasto francuskie gotowe - 1szt
  • Mus z homara - 200g (można zastąpić dobrej jakości pastą rybną)
  • Kawior - 50g
  • Jajka - 4szt
  • Pomidory koktajlowe - 8szt
  • Oliwki - 15szt
  • Kapary - 15szt
  • Sos sriracha (lub inny ostry)

 Ciasto francuskie dzielimy na 15 kwadratów. W każdym wycinamy ramki na 2 rogach jak na zdjęciu.


Rogi przekładamy przez siebie na krzyż. Lekko dociskamy. Powstają ciasteczka z wyższymi rantami.

Układamy na blaszce i pieczemy w 220 stopniach przez ok 10 minut, aż ładnie się zarumienią.

Po upieczeniu i lekkim schłodzeniu dociskamy środki, aby zrobić miejsce na dodatki. 


 W międzyczasie jajka gotujemy na twardo. Po schłodzeniu kroimy na ćwiartki.

Ciasteczka smarujemy musem z homara. Na każdy, układamy ćwiartkę jajka, odrobinę kawioru, oliwkę, kapara połówkę pomidora. Polewamy ostrym sosem.

Podajemy od razu lub po lekkim schłodzeniu.


 

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Pasta jest dużo delikatniejsza niż rybna, ale ma podobny aromat. Moja była bardzo puszysta i lekka. Kupiłam ją przed Bożym Narodzeniem w Lidlu, więc pewnie jeszcze kiedyś się pojawi.

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty