Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pizza bianca z karczochem i pepperoni


Pizza z białym sosem śmietanowo-cebulowym, karczochami, pepperoni i szynką dojrzewającą. Ciasto dojrzewające 48 godzin jest puszyste i chrupiące.

Składniki:

Ciasto na 2 pizze:

  • Mąka pszenna - 450g (typ 00)
  • Woda ciepła - 300ml
  • Drożdże świeże - 4g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa - 3 łyżki
  • Sól - 1 płaska łyżeczka
  • Kasza manna do obsypania

Sos śmietanowo-cebulowy:

  • Śmietana 18% - 200g
  • Olej - 1 łyżka
  • Cebula - 1szt
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz, sól, papryka słodka - do smaku

Dodatki:

  • Szynka dojrzewająca - 8 plastrów
  • Karczochy w zalewie - 4 ćwiartki
  • Papryka pepperoni marynowana - 6szt
  • Oliwki zielone - 20szt
  • Pieczarki - 4szt
  • Cebula - 1szt
  • Mozzarella - 125g

 

Ciasto na pizzę szykujemy co najmniej na dobę przed pieczeniem. Tym razem moje ciasto rosło w lodówce przez 48 godzin i to zdecydowanie najlepsze ciasto jakie jadłam. 

 Najpierw zaczyn - mieszamy drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i 5 łyżek wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż mocno się spieni. Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do rąk, dokładamy jeszcze trochę mąki. 

Ciasto wkładamy do pojemnika i umieszczamy w lodówce na co najmniej 24 godziny. Wyciągamy na 2 godziny przed pieczenie i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Dzielimy na 2 części i z każdej formujemy kulkę.

Sos śmietanowy: Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Smażymy na oleju do zeszklenia. Dodajemy śmietanę, gałkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Redukujemy na niedużym ogniu. Sos powinien być gęsty.

Z kulek ciasta formujemy placki, podsypując kaszą manną. Ciasta smarujemy sosem. Układamy dodatki: szynkę, plasterki pieczarek, kawałki karczochów, papryki pepperoni, oliwki i mozzarellę. Pieczemy w najwyższej temperaturze naszego piekarnika, aż do zarumienienia (ja piekłam około 5-6 minut). Polecam pieczenia na kamieniu do pizzy, ale sprawdzi się też metalowa forma. 

Pizzę podajemy od razu po upieczeniu.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty