Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Deser z masłem orzechowym i malinami


Deser z kaszy manny, kakao, masła orzechowego i malin. To fajne połączenie różnych smaków i faktur. 

Składniki na 4 porcje:

  • Mleko - 500ml
  • Kasza manna - 60g
  • Cukier - 1 łyżka (jeśli lubicie bardziej słodkie desery, dajcie 2 łyżki)
  • Masło orzechowe - 2 łyżki
  • Kakao - 1 łyżka
  • Maliny - 300g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Orzechy do posypania (u mnie nerkowce)

Mleko mieszamy z kaszą i 1 łyżką cukru. Gotujemy powoli, na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i mocno się zagęści. Odstawiamy do wystudzenia (najlepiej przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała kaszy). Po ostudzeniu ubijamy na wysokich obrotach. Masa zrobi się bardziej puszysta. Dodajemy kakao i masło orzechowe. Dalej miksujemy. Wykładamy do pucharków - pozostawiamy tylko trochę na górną warstwę.

Maliny z cukrem gotujemy na małym ogniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy, aż owoce mocno zgęstnieją. Po schłodzeniu układamy na masie z kaszy. Na górę wykładamy pozostałą masę orzechową.

Całość posypujemy orzechami. Chłodzimy w lodówce co najmniej 1-2 godziny. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty