Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Deser z masłem orzechowym i malinami


Deser z kaszy manny, kakao, masła orzechowego i malin. To fajne połączenie różnych smaków i faktur. 

Składniki na 4 porcje:

  • Mleko - 500ml
  • Kasza manna - 60g
  • Cukier - 1 łyżka (jeśli lubicie bardziej słodkie desery, dajcie 2 łyżki)
  • Masło orzechowe - 2 łyżki
  • Kakao - 1 łyżka
  • Maliny - 300g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Orzechy do posypania (u mnie nerkowce)

Mleko mieszamy z kaszą i 1 łyżką cukru. Gotujemy powoli, na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i mocno się zagęści. Odstawiamy do wystudzenia (najlepiej przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała kaszy). Po ostudzeniu ubijamy na wysokich obrotach. Masa zrobi się bardziej puszysta. Dodajemy kakao i masło orzechowe. Dalej miksujemy. Wykładamy do pucharków - pozostawiamy tylko trochę na górną warstwę.

Maliny z cukrem gotujemy na małym ogniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy, aż owoce mocno zgęstnieją. Po schłodzeniu układamy na masie z kaszy. Na górę wykładamy pozostałą masę orzechową.

Całość posypujemy orzechami. Chłodzimy w lodówce co najmniej 1-2 godziny. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty