Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Deser z masłem orzechowym i malinami


Deser z kaszy manny, kakao, masła orzechowego i malin. To fajne połączenie różnych smaków i faktur. 

Składniki na 4 porcje:

  • Mleko - 500ml
  • Kasza manna - 60g
  • Cukier - 1 łyżka (jeśli lubicie bardziej słodkie desery, dajcie 2 łyżki)
  • Masło orzechowe - 2 łyżki
  • Kakao - 1 łyżka
  • Maliny - 300g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Orzechy do posypania (u mnie nerkowce)

Mleko mieszamy z kaszą i 1 łyżką cukru. Gotujemy powoli, na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i mocno się zagęści. Odstawiamy do wystudzenia (najlepiej przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała kaszy). Po ostudzeniu ubijamy na wysokich obrotach. Masa zrobi się bardziej puszysta. Dodajemy kakao i masło orzechowe. Dalej miksujemy. Wykładamy do pucharków - pozostawiamy tylko trochę na górną warstwę.

Maliny z cukrem gotujemy na małym ogniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy, aż owoce mocno zgęstnieją. Po schłodzeniu układamy na masie z kaszy. Na górę wykładamy pozostałą masę orzechową.

Całość posypujemy orzechami. Chłodzimy w lodówce co najmniej 1-2 godziny. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty