Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Schab z kością w sosie z cząbrem

 

Soczyste mięso w aromatycznym gęstym sosie. Idealne na rodzinny obiad. 

Składniki:

  • Schab z kością - 4 plastry
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • Olej - 2 łyżki
  • Cebula - 2szt
  • Woda - 400ml
  • Kostka rosołowa (opcjonalnie) - 1szt
  • Chrzan tarty - 1 łyżka
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Cząber suszony - 1 płaska łyżka

Mięso obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy na oleju z obu stron, aż będzie lekko rumiane (po ok 5 minut z każdej strony). Dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę, chrzan, pieprz ziołowy. Dusimy pod przykryciem ok 30 minut.
Wyjmujemy kotlety na talerz. Mąki mieszamy i rozprowadzamy w połowie szklanki wody. Tą mieszanką zagęszczamy sos. Dodajemy cząber, dokładnie mieszamy. Na końcu wkładamy kotlety z powrotem na 1-2 minuty.

Mięso podajemy z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami i surówką.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty