Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Sałatka z soczewicą, tuńczykiem i kiełkami


Pyszna bomba witaminowa - warzywa i kiełki w pysznej wersji. Sałatka idealna na konkretne i zdrowe śniadanie. 

Składniki na 2 porcje:

  • Soczewica zielona - 100g
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
  • Rukola - 2 garście
  • Pomidory koktajlowe - 8szt
  • Rzodkiewki - 4szt
  • Ogórek - 1/2szt
  • Oliwki - 4szt
  • Pomidory suszone - 2 plastry
  • Kiełki rzodkiewki - 1 garść
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól i cukier - po szczypcie
  • Suszony tymianek, rozmaryn, trybula, papryka słodka

Soczewicę płuczemy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy ok 20 minut (powinna być miękka, ale się nie rozpadać). Przepłukujemy zimna wodą.

Tuńczyka odcedzamy i dzielimy na kawałki. Pomidory koktajlowe, suszone, ogórka, rzodkiewkę i oliwki kroimy. Mieszamy pokrojone warzywa, rukolę, tuńczyka, soczewicę, kiełki. Olej łączymy z przyprawami i zalewamy nim sałatkę. Dokładnie mieszamy. Podajemy po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty