Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z soczewicą, tuńczykiem i kiełkami


Pyszna bomba witaminowa - warzywa i kiełki w pysznej wersji. Sałatka idealna na konkretne i zdrowe śniadanie. 

Składniki na 2 porcje:

  • Soczewica zielona - 100g
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
  • Rukola - 2 garście
  • Pomidory koktajlowe - 8szt
  • Rzodkiewki - 4szt
  • Ogórek - 1/2szt
  • Oliwki - 4szt
  • Pomidory suszone - 2 plastry
  • Kiełki rzodkiewki - 1 garść
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól i cukier - po szczypcie
  • Suszony tymianek, rozmaryn, trybula, papryka słodka

Soczewicę płuczemy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy ok 20 minut (powinna być miękka, ale się nie rozpadać). Przepłukujemy zimna wodą.

Tuńczyka odcedzamy i dzielimy na kawałki. Pomidory koktajlowe, suszone, ogórka, rzodkiewkę i oliwki kroimy. Mieszamy pokrojone warzywa, rukolę, tuńczyka, soczewicę, kiełki. Olej łączymy z przyprawami i zalewamy nim sałatkę. Dokładnie mieszamy. Podajemy po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty