Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Sałatka z szynką parmeńską i kaki

 

 

Kaki (persymona) to egzotyczny owoc, który pasuje do sałatek owocowych i warzywnych. Świetnie komponuje się ze słoną szynką parmeńską. 

Składniki na 2 porcje:

  • Szpinak młody i rukola - po 1 garści
  • Szynka parmeńska - 4 plasterki
  • Kaki - 1szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Pomidory suszone - 3 plastry
  • Papryka - 1szt
  • Ogórek - 1 szt
  • Oliwki - 10szt
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos włoski (gotowy mix przypraw) - 1 łyżeczka

 

Pomidory koktajlowe kroimy na połówki. Pomidory suszone, ogórki, paprykę i oliwki kroimy w plasterki. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Kaki obieramy, kroimy w plasterki.
Olej mieszamy z sosem.
Wszystkie składniki sałatki łączymy (można zostawić kawałek persymony do dekoracji).
Sałatkę podajemy schłodzoną.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty