Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z szaszłykiem i kaparami


Kolorowa sałatka ze świeżych warzyw, podana z szaszłykami z mielonego mięsa i marynowanymi kaparami. 

Składniki dla 2 osób:

  • Szaszłyki:
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowo-wołowe) - 200g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - szczypta
  • Przyprawa gyros - 1 łyżeczka
  • Sałatka:
  • Mix sałat - 2 garście
  • Ogórek - 1szt
  • Papryka - 1szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Oliwki - 10szt
  • Rzodkiewka - 4szt
  • Kapary marynowane - 6szt
  • Sos:
  • Jogurt gęsty - 3 łyżki
  • Sos grecki (gotowy mix przypraw) - 1 łyżeczka

Jogurt mieszamy z przyprawami.
Ogórka, rzodkiewkę i paprykę kroimy w plasterki, pomidory i oliwki na połówki. Dodajemy sałatę i sos jogurtowy. Mieszamy. Dzielimy na 2 talerze.

Mięso mieszamy z olejem, przyprawą do gyrosa i czosnkiem granulowanym. Najlepiej zrobić to kilka godzin przed przygotowywaniem dania, aby mięso się zamarynowało.
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie co najmniej 10 minut przed nałożeniem mięsa, dzięki temu mięso nie będzie przywierać.

Mięso dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużnego klopsa. Nadziewamy na patyczki i spłaszczamy lekko w rękach. Szaszłyki układamy na patelni grillowej. Grillujemy, aż z obu stron będą mocno zarumienione.

Na sałatce układamy szaszłyki i kapary. Podajemy z pieczywem (może być również zgrillowane).

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty