Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z szaszłykiem i kaparami


Kolorowa sałatka ze świeżych warzyw, podana z szaszłykami z mielonego mięsa i marynowanymi kaparami. 

Składniki dla 2 osób:

  • Szaszłyki:
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowo-wołowe) - 200g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - szczypta
  • Przyprawa gyros - 1 łyżeczka
  • Sałatka:
  • Mix sałat - 2 garście
  • Ogórek - 1szt
  • Papryka - 1szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Oliwki - 10szt
  • Rzodkiewka - 4szt
  • Kapary marynowane - 6szt
  • Sos:
  • Jogurt gęsty - 3 łyżki
  • Sos grecki (gotowy mix przypraw) - 1 łyżeczka

Jogurt mieszamy z przyprawami.
Ogórka, rzodkiewkę i paprykę kroimy w plasterki, pomidory i oliwki na połówki. Dodajemy sałatę i sos jogurtowy. Mieszamy. Dzielimy na 2 talerze.

Mięso mieszamy z olejem, przyprawą do gyrosa i czosnkiem granulowanym. Najlepiej zrobić to kilka godzin przed przygotowywaniem dania, aby mięso się zamarynowało.
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie co najmniej 10 minut przed nałożeniem mięsa, dzięki temu mięso nie będzie przywierać.

Mięso dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużnego klopsa. Nadziewamy na patyczki i spłaszczamy lekko w rękach. Szaszłyki układamy na patelni grillowej. Grillujemy, aż z obu stron będą mocno zarumienione.

Na sałatce układamy szaszłyki i kapary. Podajemy z pieczywem (może być również zgrillowane).

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty