Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Sałatka z szaszłykiem i kaparami
Kolorowa sałatka ze świeżych warzyw, podana z szaszłykami z mielonego mięsa i marynowanymi kaparami.
Składniki dla 2 osób:
- Szaszłyki:
- Mięso mielone (u mnie wieprzowo-wołowe) - 200g
- Olej - 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany - szczypta
- Przyprawa gyros - 1 łyżeczka
- Sałatka:
- Mix sałat - 2 garście
- Ogórek - 1szt
- Papryka - 1szt
- Pomidory koktajlowe - 10szt
- Oliwki - 10szt
- Rzodkiewka - 4szt
- Kapary marynowane - 6szt
- Sos:
- Jogurt gęsty - 3 łyżki
- Sos grecki (gotowy mix przypraw) - 1 łyżeczka
Jogurt mieszamy z przyprawami.
Ogórka, rzodkiewkę i paprykę kroimy w plasterki, pomidory i oliwki na
połówki. Dodajemy sałatę i sos jogurtowy. Mieszamy. Dzielimy na 2
talerze.
Mięso mieszamy z olejem, przyprawą do gyrosa i czosnkiem granulowanym.
Najlepiej zrobić to kilka godzin przed przygotowywaniem dania, aby mięso
się zamarynowało.
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie co najmniej 10 minut przed nałożeniem mięsa, dzięki temu mięso nie będzie przywierać.
Mięso dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużnego klopsa.
Nadziewamy na patyczki i spłaszczamy lekko w rękach. Szaszłyki układamy
na patelni grillowej. Grillujemy, aż z obu stron będą mocno
zarumienione.
Na sałatce układamy szaszłyki i kapary. Podajemy z pieczywem (może być również zgrillowane).
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz