Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z szaszłykiem i kaparami


Kolorowa sałatka ze świeżych warzyw, podana z szaszłykami z mielonego mięsa i marynowanymi kaparami. 

Składniki dla 2 osób:

  • Szaszłyki:
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowo-wołowe) - 200g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - szczypta
  • Przyprawa gyros - 1 łyżeczka
  • Sałatka:
  • Mix sałat - 2 garście
  • Ogórek - 1szt
  • Papryka - 1szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Oliwki - 10szt
  • Rzodkiewka - 4szt
  • Kapary marynowane - 6szt
  • Sos:
  • Jogurt gęsty - 3 łyżki
  • Sos grecki (gotowy mix przypraw) - 1 łyżeczka

Jogurt mieszamy z przyprawami.
Ogórka, rzodkiewkę i paprykę kroimy w plasterki, pomidory i oliwki na połówki. Dodajemy sałatę i sos jogurtowy. Mieszamy. Dzielimy na 2 talerze.

Mięso mieszamy z olejem, przyprawą do gyrosa i czosnkiem granulowanym. Najlepiej zrobić to kilka godzin przed przygotowywaniem dania, aby mięso się zamarynowało.
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie co najmniej 10 minut przed nałożeniem mięsa, dzięki temu mięso nie będzie przywierać.

Mięso dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużnego klopsa. Nadziewamy na patyczki i spłaszczamy lekko w rękach. Szaszłyki układamy na patelni grillowej. Grillujemy, aż z obu stron będą mocno zarumienione.

Na sałatce układamy szaszłyki i kapary. Podajemy z pieczywem (może być również zgrillowane).

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty