Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Rozgrzewające danie z soczewicą

Szybkie i pyszne jednogarnkowe danie z soczewicą i orientalnymi przyprawami. 

Składniki na 4 porcje:

  • Soczewica (u mnie zielona) - 200g
  • Ryż - 150g
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 2 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Woda - 2l
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • po 1 łyżeczce: liście curry
  • po 1/2 łyżeczki: kumin, papryka słodka, papryka wędzona, cynamon, imbir sproszkowany, kurkuma
  • gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki


Marchew i ząbki czosnku kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. W garnku z grubym dnem przesmażamy razem warzywa. Po kilku minutach dokładamy ryż. Smażymy jeszcze ok 1-2 minuty często mieszając. Zalewamy całość wodą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż ryż będzie robił się miękki. Dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze 20 minut (soczewica powinna już być miękka).

Danie jest pyszne od razu, ale następnego dnia po przegryzieniu chyba jeszcze lepsze. 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty