Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Rozgrzewające danie z soczewicą

Szybkie i pyszne jednogarnkowe danie z soczewicą i orientalnymi przyprawami. 

Składniki na 4 porcje:

  • Soczewica (u mnie zielona) - 200g
  • Ryż - 150g
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 2 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Woda - 2l
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • po 1 łyżeczce: liście curry
  • po 1/2 łyżeczki: kumin, papryka słodka, papryka wędzona, cynamon, imbir sproszkowany, kurkuma
  • gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki


Marchew i ząbki czosnku kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. W garnku z grubym dnem przesmażamy razem warzywa. Po kilku minutach dokładamy ryż. Smażymy jeszcze ok 1-2 minuty często mieszając. Zalewamy całość wodą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż ryż będzie robił się miękki. Dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze 20 minut (soczewica powinna już być miękka).

Danie jest pyszne od razu, ale następnego dnia po przegryzieniu chyba jeszcze lepsze. 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty