Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Rozgrzewające danie z soczewicą

Szybkie i pyszne jednogarnkowe danie z soczewicą i orientalnymi przyprawami. 

Składniki na 4 porcje:

  • Soczewica (u mnie zielona) - 200g
  • Ryż - 150g
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 2 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Woda - 2l
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • po 1 łyżeczce: liście curry
  • po 1/2 łyżeczki: kumin, papryka słodka, papryka wędzona, cynamon, imbir sproszkowany, kurkuma
  • gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki


Marchew i ząbki czosnku kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. W garnku z grubym dnem przesmażamy razem warzywa. Po kilku minutach dokładamy ryż. Smażymy jeszcze ok 1-2 minuty często mieszając. Zalewamy całość wodą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż ryż będzie robił się miękki. Dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze 20 minut (soczewica powinna już być miękka).

Danie jest pyszne od razu, ale następnego dnia po przegryzieniu chyba jeszcze lepsze. 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty