Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Schab z kością w sosie z cząbrem

 

Soczyste mięso w aromatycznym gęstym sosie. Idealne na rodzinny obiad. 

Składniki:

  • Schab z kością - 4 plastry
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • Olej - 2 łyżki
  • Cebula - 2szt
  • Woda - 400ml
  • Kostka rosołowa (opcjonalnie) - 1szt
  • Chrzan tarty - 1 łyżka
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Cząber suszony - 1 płaska łyżka

Mięso obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy na oleju z obu stron, aż będzie lekko rumiane (po ok 5 minut z każdej strony). Dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę, chrzan, pieprz ziołowy. Dusimy pod przykryciem ok 30 minut.
Wyjmujemy kotlety na talerz. Mąki mieszamy i rozprowadzamy w połowie szklanki wody. Tą mieszanką zagęszczamy sos. Dodajemy cząber, dokładnie mieszamy. Na końcu wkładamy kotlety z powrotem na 1-2 minuty.

Mięso podajemy z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami i surówką.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty