Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka makaronowa z czarną fasolą

Sałatka z makaronem ryżyk, warzywami i pikantnym sosem. Jest pyszna i kolorowa. Sprawdzi się świetnie jako pudełkowe śniadanie i przekąska imprezowa. 

Składniki (na 4 porcje):

  • Makaron ryżyk - 200g
  • Fasola czarna konserwowa - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Kukurydza konserwowa - 150g
  • Ogórek - 1 duży
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Sos:
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Majonez - 2 łyżki
  • Przyprawa do chili con carne (lub inna meksykańska) - 1 płaska łyżka

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy makaron, warzywa, majonez, jogurt i przyprawę meksykańską. Sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Podajemy schłodzoną.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty