Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka makaronowa z czarną fasolą

Sałatka z makaronem ryżyk, warzywami i pikantnym sosem. Jest pyszna i kolorowa. Sprawdzi się świetnie jako pudełkowe śniadanie i przekąska imprezowa. 

Składniki (na 4 porcje):

  • Makaron ryżyk - 200g
  • Fasola czarna konserwowa - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Kukurydza konserwowa - 150g
  • Ogórek - 1 duży
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Sos:
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Majonez - 2 łyżki
  • Przyprawa do chili con carne (lub inna meksykańska) - 1 płaska łyżka

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy makaron, warzywa, majonez, jogurt i przyprawę meksykańską. Sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Podajemy schłodzoną.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty