Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka makaronowa z czarną fasolą

Sałatka z makaronem ryżyk, warzywami i pikantnym sosem. Jest pyszna i kolorowa. Sprawdzi się świetnie jako pudełkowe śniadanie i przekąska imprezowa. 

Składniki (na 4 porcje):

  • Makaron ryżyk - 200g
  • Fasola czarna konserwowa - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Kukurydza konserwowa - 150g
  • Ogórek - 1 duży
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Sos:
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Majonez - 2 łyżki
  • Przyprawa do chili con carne (lub inna meksykańska) - 1 płaska łyżka

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy makaron, warzywa, majonez, jogurt i przyprawę meksykańską. Sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Podajemy schłodzoną.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty