Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka makaronowa z czarną fasolą

Sałatka z makaronem ryżyk, warzywami i pikantnym sosem. Jest pyszna i kolorowa. Sprawdzi się świetnie jako pudełkowe śniadanie i przekąska imprezowa. 

Składniki (na 4 porcje):

  • Makaron ryżyk - 200g
  • Fasola czarna konserwowa - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Kukurydza konserwowa - 150g
  • Ogórek - 1 duży
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Sos:
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Majonez - 2 łyżki
  • Przyprawa do chili con carne (lub inna meksykańska) - 1 płaska łyżka

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy makaron, warzywa, majonez, jogurt i przyprawę meksykańską. Sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Podajemy schłodzoną.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty