Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Sałatka makaronowa z czarną fasolą

Sałatka z makaronem ryżyk, warzywami i pikantnym sosem. Jest pyszna i kolorowa. Sprawdzi się świetnie jako pudełkowe śniadanie i przekąska imprezowa. 

Składniki (na 4 porcje):

  • Makaron ryżyk - 200g
  • Fasola czarna konserwowa - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Kukurydza konserwowa - 150g
  • Ogórek - 1 duży
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Sos:
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Majonez - 2 łyżki
  • Przyprawa do chili con carne (lub inna meksykańska) - 1 płaska łyżka

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy makaron, warzywa, majonez, jogurt i przyprawę meksykańską. Sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Podajemy schłodzoną.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty